Svijet
0

Jevreji brane papu Pia XII

FENA
Papa Pio XII spasio je više jevreja u svijetu nego iko u povijesti, izjavio je Gary Krupp, ugledni član jevrejske američke zajednice i predsjednik Zaklade Pave the Way, koji se sa jevrejima, koji su preživjeli logore, susreo s Benediktom XVI, javlja KTA.

On je Papi predstavio simpozij koji će se održati u Rimu, u prigodi 50. obljetnice smrti Pija XII., a cilj mu je rasvijetliti istine o Piju XII. koje je medijska kampanja iz 60-ih godina prošloga stoljeća zatamnila te kod mnogih stvorila negativan dojam o njegovu pontifikatu.

Govoreći o radu spomenute zaklade rekao je kako su njezini članovi išli po svijetu i razgovarali s očevicima, osobama koje su osobno poznavale papu Pija XII.

Ta su predivna svjedočanstva svima dostupna na našoj web-stranici i tu se mogu pročitati svi intervjui, a neki od njih očituju koliko je neistinita slika o Piju XII. Pitao sam članove Yad Vashema, stručnjake za tu problematiku, jesu li ikada čuli o tome govoriti? O tome nisu nikada ništa čuli, nikada nisu čuli za Hitlerov plan da otme Papu, uništi Rimsku kuriju i zauzme Vatikan. Generalu Karlu Wolffu bilo je naređeno da za otmicu pape pripremi nacrt. Mi imamo jednoga židovskoga novinara koji je o tome napisao knjigu, on će s nama biti na simpoziju u Rimu i o tome će govoriti, rekao je Krupp.

Po njegovim riječima, Zaklada je skupina izvrsnih jevrejskih intelektualaca koja će predstaviti slijed događanja od samoga djetinjstva Pija XII., koji je odrastao s Guidom Mendesom, jevrejom, koji mu je bio najbolji prijatelj te Papino zauzimanje za jevreje dok je bio nuncij u Njemačkoj.

Sve što je činio kao Papa, sve će biti izneseno na simpoziju; ogromna količina informacija iz koji se može izvući samo jedan zaključak, odnosno istina o njegovu pontifikatu: taj čovjek, papa Pio XII., spasio je u svijetu više jevreja od bilo koga u povijesti, istaknuo je Krupp.