Svijet
0

Jeruzalemski crkveni poglavari traže ukidanje blokade pojasa Gaze

FENA
Crkveni poglavari u Svetoj zemlji zatražili su u zajedničkom apelu ukidanje gospodarske blokade pojasa Gaze, koju je 17. januara uveo Izrael kao odgovor na palestinske raketne napade na jug zemlje.

Crkveni vođe pozvali su 23. januara izraelske vlasti da omoguće dostavu hrane, goriva i lijekova na palestinsko područje pod nadzorom Hamasa.

U apelu koji je objavio Koordinacijski ured 13 jeruzalemskih crkvenih vođa osuđuje se izraelska blokada kao "ilegalna kolektivna kazna" i "nemoralni čin". Milion i pol stanovnika pojasa Gaze nema dovoljno hrane i lijekova, a oko 800.000 njih ostalo je bez struje kada je u ponedjeljak zbog nedostatka goriva obustavila rad jedina elektrana koja opskrbljuje Gazu.

Pod pritiskom međunarodne zajednice Izrael je u utorak privremeno ublažio blokadu i omogućio dostavu određene količine goriva. Onemogućavanje osnovne opskrbe djece i civila neće donijeti sigurnost već daljnje propadanje regije. Blokada neće zaustaviti raketne napade već, naprotiv, potaknuti ogorčenost i želju za osvetom, upozoravaju crkvene vođe.

Istodobno pozivaju Fatah und Hamas da za dobro naroda prestanu sa sukobima. Ljudi su se dovoljno napatili, ističu crkveni poglavari, a odgovornima za raketne napade poručuju da njihove akcije samo učvršćuju međunarodnu zajednicu u mišljenju da je blokada opravdana. Koordinacijski ured okuplja između ostalih predstavnike pravoslavne, katoličke, luteranske, armenske i anglikanske Crkve u Svetoj zemlji.

Nakon rušenja dijela granice eksplozivom, deseci hiljada Palestinaca iz Gaze u srijedu su se probili u egipatski dio grada Rafaha, a predsjednik Hosni Mubarak dopustio im je "privremeni i miroljubivi boravak" kako bi mogli nabaviti hranu i lijekove i vratiti se kući.