{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jerusalem: Merkel govorila u Knessetu

F
18.3.2008. u 20:09
0
0
Jerusalem: Merkel govorila u Knessetu
0
Jerusalem: Merkel govorila u Knessetu
Foto: AFP/Pool
Njemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila je u utorak na hebrejskom jeziku za govornicom u Knessetu na "časti" koja joj je ukazana da se može obratiti parlamentu u Jerusalemu.
"Zahvaljujem vam što ste mi ukazali čast da se obratim Knessetu. To je za mene velika čast", kazala je Merkel izraelskim poslanicima koji su joj aplaudirali, javio je AFP.

Ovo je prvi put da šef njemačke vlade uživa čast koja je uglavnom rezervirana za šefove država, i to predstavlja simboliku, 60 godina poslije nacističkog genocida, u zemlji u kojoj se čuva uspomena na šest miliona židovskih žrtava holokausta.

Angela Merkel je govor nastavila na njemačkom jeziku: "Nas, Nijemce, holokaust ispunjava stidom. Klanjam se pred žrtvama holokausta, pred onima koji su ga preživjeli i pred onima koji su pomogli da oni prežive."

"Nijemci i Izraelci jesu i bit će uvijek povezani na poseban način uspomenom na holokaust", kazala je ona trećeg i posljednjeg dana posjete koja ulazi u okvir svečanosti obilježavanja 60. godišnjice osnivanja izraelske države.

Njemačka neće nikada napustiti Izrael i ostat će njegov partner i pravi prijatelj", kazala je njemačka kancelarka.

Ona se dotaknula i prijetnje koju danas za Izreal predstavlja Iran s predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, koji je javno pozvao da se Izrael "izbriše" s karte.

"Prijetnje Iranaca Izraelu i židovskom narodu su bez sumnje izvor zabrinutosti", kazal je ona. "Ne treba svijet da dokazuje kako Iran proizvodi atomsku bombu, nego Iran treba uvjeriti svijet da ne želi napraviti atomsku bombu", dodala je.

Kancelarka je spomenula i situaciju na jugu Izraela koji raketiraju naoružane palestinske grupe iz pojasa Gaze. "Mogu jasno kazati: napadi Hamasa raketama moraju prestati."

"Upućujem Izrealu najsrdačnije čestitke za njegov 60. rođendan", kazala je ona, zaključivši govor riječju "shalom", što na hebrejskom znači mir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: