Svijet
8

Jerusalem: Kršćani šetnjom na "Putu trpljenja" obilježili Uskrs

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Kršćanski vjernici u arapskom svijetu pridružili su se ostalim vjernicima u svijetu u proslavi kršćanskog praznika Uskrsa.

Tako su kršćanski vjernici u Jerusalemu hodali na "Putu trpljenja" u spomen raspeću i smrti Isusa Krista.

Tokom Velikog petka, na stotine kršćana u ovom svetom gradu je na ovaj način na brdu Golgotha obilježilo najveći kršćanski praznik Uskrs.

Naime, tokom križne procesije u starom dijelu Jerusalema na Veliki petak neki od vjernika su na Isusovom putu ka Golghoti nosili križ dok su drugi čitali molitve.

Vjernici su se u grupama kretali ulicom Via Dolorosa i podsjetili na Isusov put patnje i zaustavljali se ispred Crkve na brdu Golgotha u kojoj je prema određenim predanjima sahranjen Isus.

S druge strane, kršćanski vjernici prisustvovali su jučer misi u crkvi Svetog Groba u Jerusalemu uoči obilježavanja samog blagdana Uskrsa.

U društvu najbližih članova porodica, rođaka i prijatelja, značajan broj kršćana u Jeruselemu prisustvovao je svetoj misi koja je, na neki način, predstavljala i uvod u predstojeće uskrsne praznike.

Uskrs je inače posebna prilika za tamošnje kršćanske vjernike da se okupe u društvu rodbine i prijatelja i podijele sretne i radosne trenutke tog najvećeg krščanskog blagdana.

Inače, prema zvaničnim podacima izraleskih vlasti u Jerusalemu živi ukupno 800.000 stanovnika od čega Jevreji čine oko 497.000, muslimani 281.000 i kršćani oko 14.000.

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, vrijeme koje se naziva Korizmom.