Svijet
0

Jerom Kerviel: Nisam jedini krivac

FENA
Britanska štampa nije propustila zabilježiti da se u utorak prvi put u javnosti pojavio čovjek kome se pripisuje odgovornost za najveći gubitak u historiji bankarstva. Ime Francuza Jeroma Kerviela (31) obišlo je svijet prije dvije sedmice kada je optužen da je trgujući na berzama za račun druge po veličini francuske banke Societe Generale izgubio skoro pet milijardi eura.

Otada od Kerviela nije bilo ni traga ni glasa iako su, kako konstatira u srijedu dnevnik The Independent, novinari na sve strane tragali za njim. U utorak je međutim u uredu svoga advokata u Parizu pozirao za fotoreportere i dao kraći intervju agenciji France Press.

Rekao je da snosi dio odgovornosti za gubitke, ali kako neće dozvoliti da bude proglašen jedinim krivcem.

"Neću biti žrtveni jarac", dodao je Kerviel, protiv koga je pokrenuta istraga pod sumnjom da je počinio krivično djelo.

Objasnio je da je banka Societe Generale bila spremna zaposlenicima tolerirati riskantne berzanske transakcije sve dok time za banku zarađuju novac, piše u Independentu.

Jerom Kerviel, mešetar koji je svojim lošim prosudbama praktički izbrisao profit banke Societe Generale za lanjsku godinu, zapravo je okretao više desetaka milijardi eura usprkos tome što je čitava banka na berzi vrijedna 35,9 milijardi eura.

Agencije su ranije izvijestile kako malo ko vjeruje da je Kerviel sam mogao neopaženo napraviti takvu štetu, pa neki analitičari sada tvrde da je banka preuveličala njegove gubitke da bi prikrila koliko je zapravo izgubila u krizi s drugorazrednim hipotekarnim kreditima.