Svijet
0

Jeremić u UN-u traži sudsko mišljenje o neovisnosti Kosova

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u petak je u New Yorku Općoj skupštini Ujedinjenih naroda predao prijedlog da se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) zatraži savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

U tekstu prijedloga rezolucije, kako prenose beogradski elektronski mediji, podsjeća se da su privremene institucije samouprave Kosova 17. veljače 2008. godine proglasile neovisnost od Republike Srbije, što su članice UN-a različito primile u odnosu na njegovu usuglašenost s postojećim međunarodnim pravnim poretkom.

Suglasno članu 96 Povelje UN-a, Srbija predlaže da Generalna skupština zahtijeva od Međunarodnog suda pravde, pozivajući se na član 65. Statuta tog suda, da pruži savjetodavno mišljenje o sljedećem pitanju: "Je li jednostrano proglašenje neovisnosti od strane privremenih institucija samouprave Kosova u suglasnosti s međunarodnim pravom?".

Ministar Vuk Jeremić izjavio je za večernji dnevnik Radio-televizije Srbije u petak da očekuje "žestok otpor" prijedlogu rezolucije, ali i ukazao da je Srbija odlučna ustrajati u svom zahtjevu da se obrati Međunarodnom sudu pravde i da neće pokleknuti pritiscima.

"Srbija neće odustati. Koristit ćemo sva pravna, politička i diplomatska sredstva u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta svoje zemlje. Na to imamo pravo po Povelji UN-a i, na kraju krajeva, moralno pravo zbog načina na koji smo se do sada ponašali u ovom procesu", kazao je Jeremić, dodajući da vjeruje da će sud donijeti odluku da je proglašenje neovisnosti Kosova u neskladu s međunarodnim pravom, čime će biti "stvoren prostor" za povratak za pregovarački stol.