Svijet
0

Jeremić: Prioritet Srbije dobri odnosi sa Crnom Gorom

FENA
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas da Beograd očekuje da Crna Gora u pitanju Kosova poštuje norme i pravila Ujedinjenih naroda.

''Beograd očekuje da i u ovom slučaju Crna Gora poštuje teritorijalni integritet Srbije", kazao je Jeremić i dodao da su dobri odnosi s Crnom Gorom prioritet Srbije.

Vlada Srbije će učiniti sve da u budućnosti ima dobre odnose s Crnom Gorom", rekao je Jeremić podgoričkoj "Pobjedi", najavljujući da u petak dolazi u službenu posjetu Podgorici tokom koje će se sastati s najvišim crnogorskim zvaničnicima.

Srpski ministar vanjskih poslova je rekao da mu je želja da prilikom posjete Crnoj Gori naglasi "dobre stvari koje ćemo dalje nadograđivati".

"Mi smo prve države na Balkanu čiji je razlaz protekao apsolutno mirno i demokratski, i mislim da smo time napravili presedan u novijoj balkanskoj historiji", kazao je ministar.

Ministarstvo vanjskih poslova još nije odlučilo ko će biti srpski ambasador u Podgorici, rekao je Jeremić, navodeći da se u Beogradu sada dogovaraju oko ambasadorskih mjesta za veći broj diplomatskih predstavništava i odabira ljudi koji bi Srbiju najbolje predstavljali.

"Crnoj Gori posvećujemo posebnu pažnju, jer želimo da u Podgoricu ode najbolji od najboljih i za sada još nije donijeta odluka ko će to biti", rekao je on.

Jeremić u petak dolazi u Podgoricu kao prvi srpski ministar vanjskih poslova koji posjećuje Crnu Goru otkada je ona obnovila nezavisnost. Jeremić je poručio da je njegova posjeta Crnoj Gori "bratska i prijateljska" i u skladu s historijskim odnosima dviju država.

Posjeta šefa srpske dilpomatije u Podgorici se ocjenjuje kao prvi korak ka otopljavanju zahladnjelih odnosa Beograda i Podgorice poslije proglašenja nezavisnosti Republike, kao i poslije posjete Crnoj Gori predsednika privremene vlade Kosova Agima Cekua novembra prošle godine.

Prema najavama iz Podgorice, prenio je Tanjug, tokom jula Crnu Goru bi trebalo da posjeti i predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić.