Svijet
0

Jeremić: Odricanje od Kosova srušilo bi svaku vladu u Srbiji

FENA
Londonski Financial Times u ponedjeljak prenosi ocjenu novog šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da bi bilo koji pokušaj koalicione vlade da se odrekne Kosova srušio tu vladu.

U razgovoru za ovaj list ministar Jeremić napominje kako nova vlada neće dozvoliti da se zemlja vrati u, kako kaže, traumatičnu izolaciju iz 90-ih godina, uprkos sve snažnijim pritiscima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da Kosovo dobije nezavisnost. Ko god se odrekne Kosova, implicitno ili eksplicitno, smjesta i zauvijek će izgubiti mogućnost da zemljom vlada s demokratskim mandatom, tvrdi Vuk Jeremić.

Bivši vanjskopolitički savjetnik predsjednika Tadića, nastavlja Financial Times, vjeruje da bi Ratko Mladić konačno mogao da bude izručen Haškom tribunalu jer je Demokratska stranka dobila čvrsta uvjeravanja od premijera Koštunice da će ispuniti uvjete Evropske unije u pogledu saradnje s Hagom.

Boris Tadić će imati moć da nadgleda rad tajnih službi, čime će, kako kaže Vuk Jeremić, biti maksimalizovane šanse za hapšenje generala Mladića.

Novi srpski ministar vanjskih poslova nada se i ustavnoj stabilnosti, koja, napominje Financial Times, nije postojala u Srbiji otkako je tačno prije godinu dana Crna Gora na referendumu dobila nezavisnost.