Svijet
0

Jeremić: Beograd spreman ponuditi Kosovu najširu moguću autonomiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je za BBC da je Beograd spreman da Kosovu ponudi najširu moguću autonomiju u nastojanju da pomogne u postizanju sporazuma o budućnosti pokrajine.

Srpski ministar je u ekskluzivnom intervjuu za program BBC-ja na engleskom jeziku iznio i druge pojedinosti o ustupcima koje je Beograd spreman da učini u pregovorima o Kosovu.

Pozivajući se na koncept takozvane najšire moguće autonomije, Jeremić kaže:

"Srbija je spremna da razmotri i mogućnost odricanja od nekih od prerogativa suverenosti. Tako bi Kosovo, naprimjer, moglo da ima sopstveni pristup Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu i drugim međunarodnim finansijskim institucijama te neki vid predstavništava u inostranstvu. Spremni smo da se odreknemo dosta toga, ali bi i oni morali da budu spremni da se nečega odreknu".

Šef srpske diplomatije je inače trebao da u četvrtak doputuje u London, ali je ta posjeta otkazana. Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Jeremić ima alergijsku upalu očiju i da će zbog toga u narednih nekoliko dana biti na kućnom liječenju.

On je spomenuti intervju iskoristio i da naglasi da Srbija svoju budućnost vidi u EU, bez obzira na to što se u vezi s Kosovom oslanja na podršku Rusije.

Kada je riječ o predstojećem nastavku pregovora o Kosovu, Jeremić je rekao za BBC da je do kompromisa moguće doći, iako je jaz između Beograda i Prištine "i dalje dubok".

Sredinom augustra se očekuje početak diplomatskih napora međunarodne trojke članica Kontakt grupe, koje bi trebalo da dođu do mogućeg dogovornog rješenja za status Kosova prije nego što neke zemlje odluče da jednostrano priznaju njegovu nezavisnost.

U srijedu je i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana najavio početak posredovanja međunarodne trojke za sredinu augusta, uz ogradu da će formalni početak zvanično ipak objaviti generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.