NATO
2

Jens Stoltenberg traži od Njemačke da više ulaže u vojsku

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je u utorak od Njemačke da ulaže više u odbranu, dotičući se osjetljive teme njemačke politike koja je također dovela do pogoršanja odnosa sa Sjedinjenim Državama.

"Za mene je od odlučujućeg značaja da se SAD i Njemačka usaglase da se mora ulagati više u našu sigurnost", izjavio je bivši norveški premijer u intervjuu za njemačke dnevne novine Handelsblatt.

Dugo vremena tinjajući spor oko ulaganja u NATO pretvorio se u otvorenu svađu izborom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se požalio da saveznici ne plaćaju dovoljno za američku zaštitu.

"Kada je riječ o povećanju vojnih budžeta, tu se ne radi o tome da se udovolji SAD-u. Tu je riječ o evropskoj sigurnosti. Evropa je mnogo bliža krizama od SAD-a, bliža je Rusiji, Siriji i Iraku", kazao je Stoltenberg.

Šefovi država članica alijanse dogovorili su se 2014. godine oko povećanja ulaganja u vojsku u visini dva posto BDP-a tokom jedne decenije.

Samo pet zemalja - SAD, Britanija, Grčka, Poljska i Estonija - trenutno ispunjavaju taj cilj, dok Njemačka ulaže samo 1,2 posto BDP-a u vojsku.

Najveća evropska ekonomija na meti je žestokih kritika iz Washingtona, dok predsjednik Trump tvrdi da Njemačka, dugogodišnja američka saveznica, duguje SAD-u i NATO-u "goleme sume novca" za višedecenijsku američku zaštitu, prenosi agencija AFP.