Nakon višemjesečnih protesta
0

Jemenski predsjednik pristao da odstupi s pozicije

FENA
Ali Abdullah Saleh (Foto: AP)
Ali Abdullah Saleh (Foto: AP)
Vladajuća jemenska stranka obavijestila je pokrovitelje plana političke tranzicije iz zemalja Arapskog zaliva da u potpunosti prihvata njihov prijedlog koji predviđa da jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh preda vlast potpredsjedniku, rekao je u subotu glasnogovornik stranke Tarik al-Shami agenciji Reuters.

"Vladajuća stranka obavijestila je ministre vanjskih poslova zemalja Vijeća za saradnju zalivskih zemalja (GCC) o prihvatanju inicijative GCC-a u potpunosti", rekao je.

Plan GCC-a predviđa da jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh, koji je suočen s višemjesečnim masovnim protestima, preda vlast potpredsjedniku države mjesec dana nakon što se potpiše sporazum s opozicijskim snagama i osigura mu se imunitet od sudskog progona.

Jemenska opozicijska koalicija u subotu je rekla da pozdravlja inicijativu GCC-a, ali da neće sudjelovati u vladi nacionalnog jedinstva.

"Opozicija pozdravlja inicijativu, uz izuzetak formiranja vlade nacionalnog jedinstva", rekao je sadašnji predsjedavajući opozicije Yassin Noman.

Jemenska opozicija je ustrajavala na neprihvatanju središnjeg elementa plana GCC-a - imuniteta od progona za Saleha i njegovu porodicu.