Saveznici Irana
115

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napad dronom na Izrael

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Jemenski Huti, pobunjenici koje podržava Iran, napali su u utorak Izrael dronovima. Prema njihovoj izjavi, to je bila odmazda za rat Izraela protiv pokreta Hamas.

"Ovi dronovi pripadaju Jemenu", rekao je premijer Houthi vlade Jemena Abdalaziz bin Habtur aludirajući na napadima dronovima u blizini grada Eilata na jugu Izraela.

Hute je nazvao dijelom osovine otpora protiv Izraela.

Izraelska vojska ranije je izvijestila o neprijateljskom zračnom napadu. Kao odgovor, oglasile su se sirene u blizini Elyata, odmarališta na obali Crvenog mora.

"Nema prijetnje i opasnosti u ovoj regiji", rekao je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Izrael je u petak optužio Hutije za izvođenje sličnog napada bespilotnim letjelicama, kada je izraelski avion gađao neprijateljske ciljeve koji su se kretali južno od Izraela.

Huti pobunjenici su 2014. zauzeli glavni grad Jemena Sanu i veliki dio sjevera zemlje. Nakon toga, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom vojno je intervenirala u Jemenu kako bi podržala tamošnju međunarodno priznatu vladu.

Od tada su borbe odnijele više od 150.000 života, a saudijska bombardovanja su uzrokovala jednu od najgorih humanitarnih kriza.