Svijet
0

Jemenske vlasti uhapsile desetke osumnjičenih ekstremista

FENA
Jemenske vlasti su u nedjelju uhapsile desetke osumnjičenih pristalica Al-Qaide nakon ubistva dvije belgijske turistkinje i njihovoga jemenskog vozača na istoku te siromašne zemlje, saopćio je jedan zvaničnik.

Napad u petak uslijedio je manje od sedmice nakon što je krilo Al-Qaide u Jemenu najavilo da će izvoditi neodređene operacije kako bi se izborilo za oslobađanje zatočenih islamskih ekstremista, javio je Reuters.

Jemenski zvaničnici nisu odbacili umiješanost Al-Qaide u ubistva i tragali su za napadačima iako niko nije preuzeo odgovornost za ubistva u blizini Shibama, čuvenog po svojim starim kulama, u regiji Hadramout.

Hapšenja su se desila u Hadramoutu i u obližnjim područjima Maarib i Shebwa.

Tijela dviju Belgijanki poslana su u zemlju u subotu navečer radi sahrane.

U julu prošle godine u samoubilačkom bombaškom napadu ubijeno je sedam španskih turista i ranjeno šest u hramu kraljice Shebe.

Jemen, koji se pridružio ratu protiv terorizma pod američkim vodstvom od napada Al-Qaide na američke gradove 11. septembra 2001., često je meta napada militanata i otmica nezadovoljnih plemena.

U poruci postavljenoj na internetu prošle sedmice, krilo Al-Qaide u Jemenu najavilo je da će osloboditi svoje zatvorenike iz jemenskih zatvora i osvetiti se za ubistva militanata koja su počinile vladine snage.

Deseci pripadnika Al-Qaide u zatvoru su u zemlji na Arapskom poluotoku zbog umiješanosti u bombaške napade na zapadne ciljeve i sukobe s vlastima.

Jedna od najsiromašnijhih zemalja izvan Afrike, Jemen nastoji privući turiste boreći se protiv otmica i bombaških napada i jačajući strana ulaganja u posrnulu naftnu industriju.

Jemenski ministar turizma Nabil Hasan al-Faqih izjavio je državnoj novinskoj agenciji Saba da napad nije doveo ni do kakvih otkazivanja posjeta turističkih grupa, iako lokalni turoperatori tvrde da je to loše za turističku industriju.