Svijet
2

Jemen: U borbama između plemena i pobunjenika poginulo 38 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U borbama koje su se vodile u nedjelju između boraca sunitskih plemena i šiitskih pobunjenika i njihovih saveznika u blizini naftne regije na jugu Jemena poginulo je najmanje 38 osoba, prema plemenskim izvorima i službama sigurnosti.

Sukobi su izbili kada su plemenski borci napali pobunjenički položaj u Nukubu, u blizini naftne regije Usajlan, u pokrajini Šabva, prema istim izvorima.

"Huti i njihovi saveznici su izgubili 30 ljudi u borbama koje su koštale života osam pripadnika plemena", saopćio je novinskoj agenciji AFP izvor službi sigurnosti.

Ovaj prvi bilans je potvrdilo nekoliko plemenskih izvora, prema kojima su napadnuti položaj držale šiitske milicije povezane s Iranom i vojnika odanih bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdelu Salehu.

Arapska koalicija koju predvodi Saudijska Arabija povela je u četvrtak vojnu intervenciju u Jemenu izvodeći zračne napade protiv pobunjenika Huta i njihovih saveznika, koji kontroliraju glavni grad Sanaau i napreduju prema uporištu predsjednika Abda Rabba Mansura Hadija.

Hadi se trenutno nalazi u Saudijskoj Arabiji. Njegov ministar vnjskih poslova Rijad Jasin, rekao je u subotu da se jemenski predsjednik neće vratiti "trenutno" (u Jemen), situacija se mora prije svega stabilizirati.