Veliki skandal
42

Jeffrey Epstein pokušavao da ucjenjuje Bill Gatesa zbog navodne vanbračne afere sa Ruskinjom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osuđeni trgovac ljudima Jeffrey Epstein prijetio je Billu Gatesu i pokušao ucijeniti multimilijardera zbog njegove vanbračne veze s ruskom igračicom bridža, navodi se u novom izvještaju kojeg je objavio Wall Street Journal.

Govoreći za Journal, izvori upoznati s tim rekli su da je Epstein, nakon što je saznao za aferu suosnivača Microsofta s ruskom igračicom bridža Milom Antonovom, zatražio od Gatesa da mu nadoknadi troškove školarine koje je Epstein u početku platio da bi Antonova pohađala školu softverskog kodiranje

Epsteinova prijetnja Gatesu stigla je u obliku e-maila koji je poslao 2017. nakon što nije uspio uvjeriti Gatesa da se pridruži dobrotvornom fondu vrijednom više milijardi dolara koji je pokušao osnovati, prema izvorima.

Gates je upoznao Antonovu otprilike 2010., kada je bila u svojim 20-ima, i nastavio je igrati bridž s njom. U videu na YouTubeu iz 2010. Antonova je prepričala turnir koji je igrala s Gatesom, rekavši: "Nisam ga pobijedila, ali sam ga pokušala šutnuti nogom."

Prema dokumentima koje je pregledao Journal, Antonova je htjela uspostaviti online kompaniju za podučavanje bridža i pokušavala je osigurati sredstva. Preko Borisa Nikolića, Gatesovog bliskog savjetnika, Antonova je upoznata s Epsteinom kako bi joj pomogao prikupiti sredstva za svoju inicijativu, koja je nastojala "promicati bridž stvaranjem kvalitetnih poduka za početnike i napredne igrače", izvijestio je Journal.

Antonova i Nikolić susrelI su se s Epsteinom u njegovoj gradskoj kući u novembru 2013. u New Yorku, gdje mu je iznijela svoje prijedloge za prikupljanje sredstava i tražila pola miliona dolara, navodi Journal. Antonova je za list rekla da Epstein na kraju nije uložio u inicijativu.

Unatoč tome, Antonova je godinu dana kasnije ostala u stanu u New Yorku koji joj je osigurao Epstein. "Nisam komunicirala s njim niti s bilo kim drugim dok sam bila tamo", rekla je.

Epstein je u jednom trenutku platio Antonovu da pohađa školu softverskog kodiranja, izvijestio je Journal.

“Epstein je pristao platiti i platio je izravno školi. Ništa nije razmijenjeno. Ne znam zašto je to učinio. Kad sam ga pitala, rekao je nešto kao da je bogat i da želi pomoći ljudima kad može", kazala je Ruskinja.

Dok je Antonova pokušavala pokrenuti svoju inicijativu, Epstein je također pokušavao osnovati vlastiti fond. Prema dokumentima koje je pregledao Journal, Epstein je pokušavao osnovati svoj dobrotvorni fond s JP Morganom, koji bi zahtijevao da ultra-bogati pojedinci daju minimalni prilog od 100 miliona dolara i da mu plate milione dolara u naknadama.

Fond je trebao biti način da Epstein obnovi svoju reputaciju nakon što je bio prisiljen prijaviti se kao seksualni prijestupnik i priznao je krivnju 2008. za navođenje i podvođenje maloljetnice na prostituciju, prema izvorima koji su razgovarali s Journalom.

Dokumenti koje je pregledao list pokazali su da je Epsteinov fond ovisio o dobivanju podrške od Gatesa.

U e-porukama poslanim rukovoditeljima JP Morgana, Epstein je pokušao ispasti Gatesov blizak savjetnik, unatoč tome što nije uključio suosnivača Microsofta u e-poruke, koje je Journal pregledao.

“U biti, ovaj [fond] omogućit će Billu pristup kvalitetnijim ljudima, ulaganjima, raspodjeli, upravljanju bez uznemiravanja njegovog braka ili osjetljivosti [sic] trenutačnih zaposlenika zaklade”, napisao je Epstein u e-poruci u augustu 2011. .

Nastavio je sljedećeg dana, napisavši: “Bill je užasno frustriran. Želio bi poboljšati neke od stvari koje rade, a da ne oduzima one [sic] koje ne rade."

Dva mjeseca kasnije, Epstein je poslao još jedan e-mail rukovoditeljima JP Morgana nakon što je kompanija pripremila prezentaciju o projektu,

“Prezentacija nije prilagođena [Billu]. On je jedina osoba, jedina, koja se računa", napisao je Epstein.

Firma ga nije trebala za predstavljanje. Znajući ono što znamo danas, voljeli bismo da nikada nismo poslovali s njim", kazao je glasnogovornik JP Morgana.

Slično, Journal je izvijestio da je Gatesov glasnogovornik "rekao da Epstein nikada nije radio za Gatesa i da je krivo predstavio njihove veze u komunikaciji s JP Morganom i drugima".

Godine 2017. Epstein je Gatesu poslao e-poštu o Antonovoj nakon što je Gatesova vanbračna afera okončana, rekli su Journalu ljudi upoznati s tim pitanjem. U e-poruci Epstein je od Gatesa tražio da mu nadoknadi troškove Antonove škole kodiranja.

"Ton poruke bio je da je Epstein znao za aferu i da bi je mogao razotkriti, rekli su ljudi", izvijestio je Journal, dodajući da je Gatesov glasnogovornik rekao da osnivač Microsofta "nije imao financijskih poslova s Epsteinom".

Dvije godine kasnije, 2019., savezni tužitelji optužili su Epsteina za seksualnu trgovinu maloljetnicom i zavjeru za počinjenje seksualne trgovine. Epstein je negirao optužbe i odbijena mu je jamčevina. Umro je nekoliko mjeseci kasnije u pritvoru u očitom samoubojstvu.