Kontroverzni finansijer
0

Jeffrey Epstein napisao testament dva dana prije samoubistva

M. A.
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Jeffrey Epstein napisao je testament dva dana prije nego što se ubio u svojoj zatvorskoj ćeliji u New Yorku, pišu američki mediji.

U sudskim dokumentima podnesenim prošle sedmice navodi se da kompletno Epsteinovo bogatstvo iznosi oko 577 miliona dolara. Testament, o čijim je detaljima prvi izvijestio New York Post, prema objavljenim podacima napisan je dva dana prije smrti ovog finansijera.

Epstein je izvršio samoubistvo tako da nije dočekao suđenje u vezi s trgovinom bijelim robljem. Tim njujuroških inspektora utvrdio je da je 66-godišnjak, čije je tijelo otkriveno 10. augusta, izvršio samoubistvo vješanjem.

Epstein se izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret, ali je zadržan u pritvoru bez mogućnosti kaucije. Da je osuđen, suočio bi se sa 45 godina zatvorske kazne, prenosi BBC.

Ovaj nekada moćni finansijer stavio je svu svoju imovinu na raspolaganje fondaciji Trust 1953, navodi se u kopiji testamenta koju je objavio New York Post. Dokument je potpisao 8. augusta.

U dokumentu nisu navedeni detalji o konkretnim korisnicima, a ostavština Jeffreyja Epsteina o kojoj je riječ u testamentu iznosi 56 miliona dolara u gotovini, više od 14 miliona dolara ulaganja u nekretninama i više od 18 miliona dolara u avionima, automobilima i čamcima što predstavlja samo jedan dio njegovog bogatstva.

Epsteinova zbirka umjetnina, antikviteta i drugih dragocjenosti tek treba da bude procijenjena, navodi se u dokumentu. Neke od Epsteinovih navodnih žrtava rekle su da će tražiti odštetu.