{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jednopolarnost nije prihvatljiva

F
1.9.2008. u 12:58
0
0
Jednopolarnost nije prihvatljiva
0
Jednopolarnost nije prihvatljiva
Foto: Reuters
Rusija priznaje prioritet osnovnih principa međunarodnog prava, koji definiraju odnose među civiliziranim narodima.
Ona će razvijati odnose s drugim državama u okvirima tih principa i te koncepcije međunarodnog prava, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u intervjuu ruskim TV kućama, saopćila je danas Pres-služba ruske ambasade u Sarajevu.

U intervjuu u kojem je govorio o svojim principima vanjske politike, Medvedev je naglasio da svijet mora biti mnogopolaran.

- Jednopolarnost nije prihvatljiva. Dominacija je nedopustiva. Ne možemo prihvatiti uređenje svijeta u kojem sve odluke donosi jedna zemlja, čak i kada je tako ozbiljna i uticajna, kao što su to Sjedinjene Američke Države. Takav svijet nije stabilan i prijeti izbijanjem sukoba, kazao je on.

Medvedev kaže da Rusija ne želi sukobljavanje ni s jednom zemljom i da nema namjeru da se izolira.

- Mi ćemo koliko god to bude moguće razvijati prijateljske odnose i Evropom i sa Sjedinjenim Američkim Državama i s drugim državama, rekao je.

Kao apsolutni prioritet Medvedev je istaknuo zaštitu života i dostojanstva ruskih građana gdje god se oni nalazili.

- To je naš osnovni stav u vođenju vanjske politike. Štitit ćemo, također, i interese naše poslovne zajednice u inozemstvu. I svima treba da bude jasno da će oni koji budu agresivno istrčavali dobiti naš odgovor, poručio je ruski predsjedniik.

Medvedev je na kraju istaknuo da za Rusiju, kao i za druge države, postoje regioni gdje su njeni interesi privilegovani. U tim regionima se nalaze zemlje s kojima je Rusija "tradicionalno povezana prijateljskim i srdačnim odnosima, odnosima posebnim u historijskom smislu".

- Veoma pažljivo ćemo djelovati u tim regionima. I graditi prijateljske odnose s tim državama, s našim bliskim susjedima. Što se tiče budućnosti, ona ne zavisi samo od nas. Ona zavisi i od naših prijatelja, naših partnera u međunarodnoj zajednici. Oni imaju izbor, kazao je u intervjuu ruskim TV stanicama predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: