{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jednopolarnost nije prihvatljiva

F
1.9.2008. u 12:58
0
0
Jednopolarnost nije prihvatljiva
0
Jednopolarnost nije prihvatljiva
Foto: Reuters
Rusija priznaje prioritet osnovnih principa međunarodnog prava, koji definiraju odnose među civiliziranim narodima.
Ona će razvijati odnose s drugim državama u okvirima tih principa i te koncepcije međunarodnog prava, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u intervjuu ruskim TV kućama, saopćila je danas Pres-služba ruske ambasade u Sarajevu.

U intervjuu u kojem je govorio o svojim principima vanjske politike, Medvedev je naglasio da svijet mora biti mnogopolaran.

- Jednopolarnost nije prihvatljiva. Dominacija je nedopustiva. Ne možemo prihvatiti uređenje svijeta u kojem sve odluke donosi jedna zemlja, čak i kada je tako ozbiljna i uticajna, kao što su to Sjedinjene Američke Države. Takav svijet nije stabilan i prijeti izbijanjem sukoba, kazao je on.

Medvedev kaže da Rusija ne želi sukobljavanje ni s jednom zemljom i da nema namjeru da se izolira.

- Mi ćemo koliko god to bude moguće razvijati prijateljske odnose i Evropom i sa Sjedinjenim Američkim Državama i s drugim državama, rekao je.

Kao apsolutni prioritet Medvedev je istaknuo zaštitu života i dostojanstva ruskih građana gdje god se oni nalazili.

- To je naš osnovni stav u vođenju vanjske politike. Štitit ćemo, također, i interese naše poslovne zajednice u inozemstvu. I svima treba da bude jasno da će oni koji budu agresivno istrčavali dobiti naš odgovor, poručio je ruski predsjedniik.

Medvedev je na kraju istaknuo da za Rusiju, kao i za druge države, postoje regioni gdje su njeni interesi privilegovani. U tim regionima se nalaze zemlje s kojima je Rusija "tradicionalno povezana prijateljskim i srdačnim odnosima, odnosima posebnim u historijskom smislu".

- Veoma pažljivo ćemo djelovati u tim regionima. I graditi prijateljske odnose s tim državama, s našim bliskim susjedima. Što se tiče budućnosti, ona ne zavisi samo od nas. Ona zavisi i od naših prijatelja, naših partnera u međunarodnoj zajednici. Oni imaju izbor, kazao je u intervjuu ruskim TV stanicama predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: