Svijet
0

Jednoglasno usvojena rezolucija UN-a o prekidu vatre u Libanu

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je odobrilo rezoluciju o prekidu vatre kojom se želi zaustaviti sukob između Izraela i Hezbollaha u Libanu, javljaju agencije.

U rezoluciji se situacija u Libanu naziva prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti, a ona poziva na potpuni prekid neprijateljstava, uključujući napade Hezbollaha i izraelske ofenzivne vojne operacije.

Nakon prekida neprijateljstava, rezolucijom se proširuje mandat trenutne mirovne misije Ujedinjenih naroda na maksimalnih 15 hiljada vojnika, te da se pomogne libanonskoj vladi da uspostavi svoju vlast diljem zemlje.

Izraelski i libanski dužnosnici sugerirali su da će prihvatiti rezoluciju o prekidu vatre, ali je moraju prihvatiti obje vlade. Libanska će razmatrati rezoluciju danas, a izraelska sutra.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da se usvajanjem rezolucije otvara put za uspostavu stalnog mira između Izraela i Libanona, te se ostvaraju nade za okončanje patnji i nasilja od proteklih mjesec dana.

Rice je, također, pozvala Iran i Siriju da poštuju suverenitet libanske vlade i volju međunarodne zajednice.