{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jednakost spolova: BiH na 36. mjestu u svijetu

29.10.2015. u 17:35
9
47
Jednakost spolova: BiH na 36. mjestu u svijetu
9
Jednakost spolova: BiH na 36. mjestu u svijetu
Prema indeksu jednakosti spolova iz 2013. godine BiH je rangirana na 36 mjesto, što spada u kategoriju zemalja sa relativno izraženom ravnopravnošću spolova.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prema istoj analizi BiH je smještena na 79. mjesto kada je u pitanju učešće žena u parlamentu, sa 19,3 posto. Ravnopravnost spolova je jedan od najizraženijih problema u svijetu pa mnoge zemlje danas s ponosom ističu kada izaberu ženu na neku od važnih državnih pozicija.

Jedna od tih zemalja je i Nepal, koji je izabrao prvu ženu za predsjednicu u historiji. Novoizabrana predsjednica Bidhya Bhandari obećala je da će se boriti za prava žena i manjina. Kada je u pitanju ravnopravnost spolova, prema podacima iz 2013. godine Nepal je zauzimao 91. mjesto.

Iako veliki broj država sa visokim stepenom demokratije često naglašavaju važnost učešća žena u vlasti i drugim liderskim pozicijama, podaci spolne ravnopravnosti tako ne pokazuju. Tako među zemljama koje nisu imale ženu kao državnog lidera su i SAD, Kanada, Švedska, Belgija, Italija, Holandija i još neke države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: