{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedna osoba preminula od posljedica smrzavanja

F
16.12.2009. u 17:24
0
2
Jedna osoba preminula od posljedica smrzavanja
0
Jedna osoba preminula od posljedica smrzavanja
Foto: AP
U Moskvi je izmjerena temperatura od -25 stepeni Celzijusa, a od posjledica polarnih hladnoća preminula je jedna osoba, javila je ruska novinska agencija Ria Novosti.
Kako je naveo direktor moskovskog hidro-meteorološkog zavoda Aleksej Lijahov, to je blizu rekordno niskih -27,3 stepena zabilježenih 15. decembra 1997. Takve polarne temperature postale su u posljednje tri godine uobičajene za Moskvu, u kojoj je u februaru 2006. zabilježeno čak -28,3 stepena. U centru Moskve saobraćaj se u srijedu odvijao otežano zbog leda na kolovozu, prenose agencije.

I u ostalim dijelovima Rusije izmjerene su izuzetno niske temperature: u sjeverozapadnoj republici Komi -51 stepen, u sibirskom regionu Irkutsk -46, dok je u gradu Krasnojarsku u južnom dijelu srednjeg Sibira, zabilježena temperatura od -49 stepeni Celzijusa.

Nenajavljene snježne padavine, koje su zahvatile Moskvu 7. decembra takođe su izazvale kolaps i pokrenule polemike o stručnosti meteoroloških službi, koje su tada najavile kišu.

Agencija Itar-Tass objavila je da su javne službe i energetske kompanije spremne za ovu situaciju i da će za beskućnike biti osigurana skloništa od mraza.

- Za beskućnike je pripremljeno osam skloništa. Ona će biti snabdijevena toplom hranom, vodom i krevetima, saopćeno je gradskih vlasti.

Doktori su apelovali na Moskovljane da ne piju i ne puše na otvorenom. U međuvremenu, beskućnici su se sklonili u gradski metro, zajedno sa psima lutalicama, a policija ih nije dirala.

Vremenske prilike uticale su i na sve veće gužve u saobraćaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: