Svijet
0

Jedna osoba poginula u sukobu turske policije i Kurda

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turska policija je u nedjelju vodenim topovima, suzavcem i palicama napala kurdske demonstrante diljem zemlje, a jedan lokalni političar je u protestima i poginuo, što je znak koliko je narasla napetost uoči kurdske nove godine što se slavi iduće sedmice, izvijestio je Reuters.

Naoružani gerilci turske prokurdske stranke i Radničke partije Kurdistana (PKK) pozvali su na velike proteste za Newroz, kurdsku Novu godinu koja počinje 21. marta. Kurdi osjećaju da su turske vlasti, koje su snažno poduprle lanjske arapske ustanke, možda osjetljive na pritisak uličnih protesta.

I Stranka mira i demokratije (BDP) i PKK zahtijevaju neki nivo demokratije za većinski kurdski jugoistok Turske.

Konzervativna vlada premijera Tajipa Erdoana poduzela je korake ne bi li povećala kulturna prava turskih Kurda, kojih je 20 posto u ukupnoj populaciji, ali tvrdi da su to individualna prava i snažno se protivi nekom odvojenom političkom dogovoru za Kurde ili za jugoistok zemlje.

Najveći protesti bili su u Dijarbakiru, glavnome gradu jugoistoka Turske. U povorci koja je otišla na područje izvan grada, radi proslave Newroza okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

Turske su vlasti zabranile proslavu Newroza do 21. marta. Stotine specijalaca s oklopnim vozilima i helikopterima od jutra su na strateškim tačkama u gradu i ne bi li spriječile okupljanje velikog broja ljudi. Sukobi su odmah izbili u cijelome gradu. Televizije su prikazale policijsko vozilo s vodenim topom kako upada u gomilu mladih koji bacaju kamenje. Istovremeno, policajci su ih prskali suzavcem.

Ipak su se deseci hiljade demonstranata okupili i mahali kurdskim zastavama i slikama Abdulaha Odžalana, zatvorenoga čelnika PKK-a. "Dugo živio vođa Apo", vikali su. Apo je Odžalanov nadimak. "PKK, to je narod, a narod je ovdje", uzvikivali su, prenijela je Hina.

Policija je objavila da je 106 demonstranata uhapsila u Istanbulu, najvećem gradu s velikom kurdskom zajednicom. Haci Zengin, vođa istanbulskog ogranka BDP-a umro je od udarca u glavu metalnom patronom za suzavac, objavili su na twitteru članovi turskoga parlamenta iz BDP-a.