Liban
0

Jedna osoba poginula u eksploziji automobila

SRNA
Jedna osoba je poginula, a nekoliko je povrijeđeno kada je eksplodirao automobil u južnom dijelu Bejruta u napadu čije je meta bio zvaničnik palestinske militantne grupe Hamas, javila je državna novinska agencija NNA.

Isti izvor navodi da su kasno sinoć eksplodirale tri bombe koji su bile postavljene ispod automobila zvaničnika pripadnika Hamasa.

Agencija ne navodi ime zvaničnika, kao ni identitet žrtve.

Libanski zvaničnici bezbjednosti rekli su agenciji AP da ne mogu potvrditi šta je tačno uzrok eksplozije niti ko je bio meta napada.

Libanska militantna grupa Hezbolah, koja kontroliše oblast, blokirala je sve ulice u južnom predgrađu Haret Hreik i zabranila pristup novinarima.

Jedan neimenovani policijski zvaničnik rekao je da se eksplozija dogodila u naselju u kome se nalaze prostorije Hamasa.

Eksplozije u ovoj oblasti, koja je pod kontrolom šiitskog Hezbolaha, veoma su rijetke.

Hezbolah ima svoj vlastiti arsenal od desetina hiljada raketa i projektila za koje kažu da su im potrebne za odbranu od Izraela.

Lider Hezbolaha šeik Hasan Nazralah obratiće se danas putem video linka hiljadama vjernika i pristalica povodom ašure, šitskog praznika kojim se obilježava godišnjica smrti imama Huseina, unuka proroka Muhameda.

Imam Husein poginuo je u bici 680. godine protiv lidera frakcije koja je prerasla u sunitski islam. Bitka se dogodila u iračkom gradu Karbali.