Blizu Ukrajine
149

Jedna od najelitnijih američkih jedinica smještena je u Rumuniji: Spremni smo na sve

V. K.
Američke trupe iz divizije "Screaming Eagles" (Screenshot: CBS News)
Američke trupe iz divizije "Screaming Eagles" (Screenshot: CBS News)
Nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, NATO je u nekoliko navrata naredio pojačavanje tzv. istočnog krila saveza, a jedna od jedinica koja se nalazi na tom području je i 101. vazdušno-desantna dizivija američke vojske.

Ujedno, to je prvi put u skoro 80 godina da je ova elitna jedinica prisutna u Evropi, a trenutno su njeni pripadnici smješteni u Rumuniji.

Jedinica pod nazivom "Screaming Eagles" nalazi se samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice, a za cilj ima osiguravanje NATO teritorije, tačnije područja Rumunije i Crnog mora.

"Spremni smo da branimo svaki centimetar NATO teritorije. Dolazimo s posebnim sposobnostima, naročito u kontekstu zračnih napada", rekao je brigadni general John Lubas, prenosi CBS News.

Ova jedinica tokom boravka u Rumuniji već je održala niz vojnih vježbi koje imaju za cilj stvoriti "borbenu atmosferu" sličnu kao što je u Ukrajini.

Povodom održavanja vojni vježbi oglasio se i rumunski general Iulian Berdila koji je pohvalio ponašanje i ulogu američkih trupa.

"Činjenica da ovdje imamo američke trupe je kao da imamo saveznike u Normandiji prije nego što je na to mjesto stigao neprijatelj", rekao je rumunski general.

Pukovnik Edwin Matthaidess je izjavio kako njegove trupe predstavljaju američke snage koje se nalaze najbliže granici Ukrajine.

"S ove tačke gledišta, pratimo pažljivo ruske snage i izvodimo vježbe kako bi ponovili tačno ono što se sada dešava u ratu. To nas drži budnim i spremnim", rekao je pukovnik.

U intervjuu, komandanti divizije "Screaming Eagles" više puta su govorili o tome kako su spremni i za noćne borbe i za odbranu svakog dijela NATO teritorije.

"Ako borbe eskaliraju i ako dođe do bilo kakvog napada na NATO, iz divizije su poručili kako su spremni na sve, pa i na to da pređu granicu Ukrajine", piše rumunski Digi24.