Pitanje rokova
16

Jedna američka država prijeti da neće staviti Joe Bidena na glasački listić za predsjedničke izbore

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Državni sekretar Alabame Wes Allen rekao je da bi predsjednik Joe Biden mogao biti izostavljen na izborima u novembru zbog problema sa rasporedom koji uključuje Demokratsku nacionalnu konvenciju.

U pismu Demokratskoj stranci Alabame i Demokratskom nacionalnom komitetu, republikanac u prvom mandatu napisao je da država zahtijeva od "političkih partija da dostave potvrdu o nominaciji za predsjednika i potpredsjednika" 82 dana prije općih izbora, postavljajući krajnji rok 15. augusta ove godine. Demokratska nacionalna konvencija se, međutim, održava od 19. do 22. augusta.

“Ako ova kancelarija ne dobije validnu potvrdu o nominaciji od kandidata Demokratske stranke za predsjednika i potpredsjednika nakon svoje konvencije do zakonskog roka, neću moći ovjeriti” imena na predsjedničkoj listi Demokratske stranke, napisao je Alen.

Bivši državni poslanik, Alen je doveo u pitanje rezultate izbora 2020. godine, promovišući tužbe kojima se želi osporiti Bajdenova pobjeda. On je također podržao zakon inspirisan teorijama zavjere o izborima, sponzorirao je nacrt zakona o zabrani privatnih donacija za troškove vezane za izbore i, kao državni sekretar, povukao je Alabamu iz Informativnog centra za elektronsku registraciju, koji pomaže u održavanju tačnih biračkih spiskova.

Sličan problem se dogodio 2020. godine kada je Republikanska nacionalna konvencija održana nekoliko dana nakon isteka roka za izdavanje certifikata o općim izborima u Alabami. Zastupnici Alabame pronašli su jednostavno rješenje: Zakonodavno tijelo sa većinom GOP usvojilo je nacrt zakona kojim bi se prilagodili datumi RNC-a 2020. kako bi tadašnji predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence mogli biti certificirani na vrijeme za glasanje u Alabami.

Bidenova kampanja je to istakla. U izjavi za novinske kuće o Allenovom pismu, rečeno je da će predsjednik biti na svakom državnom glasanju u novembru.

"Državni zvaničnici imaju mogućnost da daju privremenu potvrdu o pristupu glasačkim listićima prije zaključenja konvencija o predsjedničkim nominacijama. Samo 2020. godine, države poput Alabame, Illinoisa, Montane i Washingtona dozvolile su privremenu certifikaciju za demokratske i republikanske kandidate", navodi se.

Allen je rekao za CNN da državni zakon ne dozvoljava "privremene potvrde", ostavljajući otvorenom mogućnost daljnjih borbi oko toga da li bi Biden mogao biti na glasačkom listiću.

Ured državnog sekretara Ohaja poslao je slično pismo Demokratskoj stranci Ohaja u kojem se navodi da će nacionalna konvencija doći nakon roka od 90 dana te države, navodi Washington Post. Država je imala sličan problem 2020. godine i sa republikanskom i sa demokratskom konvencijom, a državni zakonodavci su odgovorili jednokratnom promjenom roka.

U martu je američki Vrhovni sud presudio da Kolorado ne može zabraniti Trumpu da se pojavi na glasačkim listićima nakon što je Vrhovni sud države utvrdio da ne može biti predsjednik jer je "učestvovao u pobuni" nakon izbora 2020. Međutim, ta je presuda uključila tumačenja 14. amandmana, što nije slučaj u sporu u Alabami