Manuel Barroso
0

Jedinstvena pozicija EU na samitu G20

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso pozvao je u ponedjeljak članice Evropske unije da prevladaju nesuglasice u pogledu mjera za izlazak iz sadašnje krize.

On je poslije razgovora s premijerom Britanije Gordonom Braunom u Londonu izjavio da EU treba da izbjegne "vještački" izbor između fiskalnih stimulativnih paketa i povećanja stepena kontrole na finansijskim tržištima, javile su agencije.

  • Neophodne su nam obje mjere i ja smatram da je EU sposobna da oko toga usaglasi stavove, kako između članica, tako i s inostranim partnerima, podvukao je Barroso.

Na sastanku ministara finansija članica Grupacije 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u usponu (G20), održanom u subotu u Londonu, iskrsla su neslaganja između grupe evropskih zemalja, na čelu s Francuskom i Njemačkom, s jedne strane, i SAD i Britanije, s druge, oko prioriteta u koracima za savladavanje sadašnje krize.

SAD i Britanija, koje su više nego druge zemlje pogođene krizom, zalažu se za izdvajanje novih velikih sredstava za stimulisanje nacionalnih privreda, dok Francuska i Njemačka traže da se prvo stabilizuje svjetsko finansijsko tržište, a tek zatim stimuliše privredni rast.

Barroso je izjavio da će EU na predstojeći samit G20, koji se održava 2. aprila u Londonu, izaći s jedinstvenom pozicijom koja će biti usaglašena na samitu EU 19. i 20. marta u Briselu.

Čelnik Komisije je takođe podsjetio da su zemlje EU već ulile u nacionalne privrede 400 milijardi eura (517 milijardi dolara), što "predstavlja 3,3 posto bruto domaćeg proizvoda EU".