Glavni posrednik
40

"Jedini akter na svijetu koji ima utjecaj na Hamas": Kako je Katar spasio klimavo primirje u Gazi

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kada su diplomate Dohe odletjele u Izrael u posjetu i sastale se s tamošnjim visokim zvaničnicima uspjele su spasiti krhki prekid vatre od kolapsa.

Dogovor je bio na ivici raspleta, Hamas je tužio Izrael da nije održao svoju stranu dogovora, a Izrael je prijetio da će nastaviti svoj smrtonosni napad na opkoljenu Gazu gdje je već ubio skoro 15.000 Palestinaca u 53 dana.

To je bio trenutak kada je katarski avion sletio na izraelski međunarodni aerodrom Ben-Gurion u subotu. Pregovarači su odmah prionuli na posao, nastojeći spasiti sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Gazi prije nego što se raspao.

Nekoliko sati koje su diplomate Dohe provele sa zvaničnicima Mossada u Tel Avivu pokazalo se ključnim. Dogovor je potpisan. Hamas je predao drugu grupu izraelskih talaca, porodice na Zapadnoj obali radovale su se zbog još 39 žena i tinejdžera oslobođenih iz zatvora, a Palestinci u Gazi izašli su iz svojih skloništa u potrazi za gorivom i nestalim članovima porodice.

Prva javna posjeta katarskih zvaničnika Izraelu označila je izuzetan trenutak za dvije zemlje, koje nemaju zvanične diplomatske odnose. Također je naglasila glavnu ulogu zaljevske nacije u premošćivanju razlika između neprijatelja.

"Ovo je nešto što nikada ranije nismo vidjeli. To je jedini vanjski akter na svijetu koji ima toliko utjecaja na Hamas, zbog njegove dugogodišnje podrške", rekao je Yoel Guzansky, viši saradnik na Institutu za nacionalne sigurnosne studije u Tel Avivu, o boravku Katara u Izraelu.

Sa svojim bliskim vezama sa Sjedinjenim Državama (u Kataru se nalazi najveća američka vojna baza između Evrope i Japana), komunikacijom s Izraelom od 1995. godine i podrškom blokiranoj Gazi u iznosu za koji se procjenjuje da je više od milijardu dolara od 2014. godine, Katar je u jedinstvenoj poziciji da spasi pregovor o prekidu vatre.