Svijet
0

Jedanaest nobelovaca traže od Putina da zaštiti aktiviste Greenpeacea

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Jedanaest dobitnika Nobelove nagrade za mir, među kojim je i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, napisali su pismo ruskom predsjedniku Vadimiru Putinu objavljeno u četvrtak, u kojem su uzeli u zaštitu 30 članova posade Greenpeaceovog broda uhapšenih u septembru.

"Pišemo vam s molbom da učinite sve što je moguće kako bi pretjerane optužbe za piratstvo podnesene protiv 28 aktivista Greenpeacea bile u skladu s međunarodnim i ruskim zakonom. Ubijeđeni smo da dijelite našu želju da se poštuje pravo na nenasilne proteste", navodi se u pismu koje je objavila nevladina ekološka organizacija Greenpeace.

Jedanaest potpisnika, među kojim su iranska advokatica Shirin Ebadi i Amerikanac Jody Williams, upozoravaju ruskog predsjednika na opasnosti od ekploatiranja nafte u Arktičkom moru.

Greenpeaceov brod prisilno je usidrila 19. septembra jedna ruska vojna jedinica nakon što su aktivisti pokušali da se popnu na naftnu platformu Gazproma kako bi osudili ekološku opasnost od eksploatacije nafte.

Trideset članova posade, među kojim 26 stranaca, uhapšeni su i optuženi za "piratstvo", što je zločin za koji bio mogli dobiti 15 godina zatvora u Rusiji.

"Pozivamo sve države da učine sve što mogu kako bi zaštitile ovo dragocjeno blago čovječanstva i da se oslobode ovisnosti o nafti. Pozivamo vas da vi osobno preuzmete vodstvo u tim naporima", napisali su Nobelovci Vladimiru Putinu.