Svijet
0

Jedan od radikalnih imama Crvene džamije spreman da pregovara s posrednicima

FENA
Crvena džamija; Foto: AFP
Crvena džamija; Foto: AFP
Jedan od radikalnih imama, odgovoran za Crvenu džamiju u Islamabadu, Abdul Rashid Ghazi izjavio je u ponedjeljak da je spreman pregovarati s vjerskim dužnosnicima zaduženim za posredovanje radi oslobađanja žena i djece koje drže kao taoce, saopćili su pouzdani izvori.

Radikali utvrđeni u džamiji prenijeli su vlastima imena sedam visokorangiranih vjerskih dužnosnika s kojima je imam Ghazi spreman da pregovara, objasnio je glasnogovornik islamista AFP-u telefonom.

Šef pakistanske vlade Shaukat Aziz je izjavio novinarima da će ekipa od sedam pregovarača, koju predvodi bivši premijer Chaudhry Shujaat Hussain, pokušati ubijediti Abdula Rashida Ghazija da se preda i oslobodi taoce iz džamije.

"Ekipa će pregovarati preko zvučnika kako bi svi njeni članovi mogli čuti šta kaže Ghazi", objasnio je Aziz.

"Nećemo poslati pregovarače unutra u džamiju", jer su islamisti, koji su tu utvrđeni, "nepredvidivi", dodao je on.

Aziz je ovo izjavio nakon sastanka s Hussainom i vjerskim dužnosnicima, među kojima sedam koji žele da organiziraju pokušaj posredovanja s islamistima, kao posljednju šansu.

Imam Ghazi traži da izađe slobodan iz džamije kako bi mogao liječiti svoju bolesnu majku. Vlada je, u kontaktima s radikalima, odbacila u noći s nedjelje na ponedjeljak njegov zadnji zahtjev.

Aziz je izjavio u ponedjeljak da je predložio radikalnom imamu da on, zajedno sa svojom majkom, bude stavljen u kućni pritvor. "Tražimo da izbjegnemo svaki gubitak života i koristimo sve opcije za pregovaranje kako bi okončali krizu, uključujući tu i kućni pritvor za Ghazija i njegovu staru majku", rekao je on.