"Manijak s Volge"
9

Jedan od najozloglašenijih serijskih ubica u historiji Rusije osuđen na doživotni zatvor

M. G.
Radik Tagirov (Foto: ICR)
Radik Tagirov (Foto: ICR)
Ruski serijski ubica poznat kao "Manijak s Volge" osuđen je u četvrtak na doživotni zatvor zbog ubistva 31 starije žene, javila je državna novinska agencija TASS.

Radik Tagirov je uhapšen 2020. godine pod sumnjom za ubistva. Oni su počinjeni u 15 gradova u i oko Tatarstanske regije, oko 730 km istočno od Moskve, između 2011. i 2012. godine.

Agencije za provođenje zakona rekle su da se ponekad predstavljao kao socijalni radnik, električar ili vodoinstalater kako bi ušao u domove žena prije nego što ih je zadavio i ukrao njihove dragocjenosti.

Tagirov je bio bravar koji je ranije služio zatvorsku kaznu zbog sitnih krađa. Sud u gradu Kazanju proglasio ga je krivim i za nekoliko pokušaja ubistava, kao i za napade na još 34 starije žene, navodi TASS.

Policija je godinama pokušavala da uđe u trag njihovom ubici i ponudila je nagradu od 3 miliona rubalja za informacije koje su dovele do njegovog hapšenja.

Tagirov je jedan od najozloglašenijih serijskih ubica u historiji Rusije.

  1. godine sibirski policajac Mihail Popkov osuđen je za 78 ubistava izvršenih između 1992. i 2007. Silovao je i ubijao žene sjekirom nakon što im je ponudio vožnju.

'Ubica sa šahovske table' Aleksandar Pičuškin također je osuđen na doživotni zatvor u Moskvi 2007. godine zbog 48 ubistava. Rekao je da je htio ubiti jednu osobu za svako od 64 polja na šahovskoj tabli.