{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Jedan od bivših vođa Al Qaide ubijen u zračnim napadima u Libiji

Klix.ba
15.6.2015. u 08:34
6
34
Jedan od bivših vođa Al Qaide ubijen u zračnim napadima u Libiji
6
Jedan od bivših vođa Al Qaide ubijen u zračnim napadima u Libiji
Vrhovni militant Mokhtar Belmokhtar, poznat kako "Jednooki", koji je naručio smrtonosni napad na alžirsku plinaru prije dvije godine, poginuo je u američkim zračnim napadima u Libiji, objavili su zvaničnici.
Belmokhtar i pet boraca ubijeni su u istočnom gradu Ajdabiya. SAD su potvrdile kako je upravo on i bio meta napada, ali nisu potvrdili da je ubijen. Pentagon je samo objavio kako je napad bio uspješan.

Belmokhtar je bivši viši zapovjednik Al Qaide u Islamskom Maghrebu (AQIM), ali ga je na cjedilu ostavila njegova vojska. Stekao je slavu kada je izveo napad na Amenas plinaru u Alžiru 2013. godine kada se kada je 800 osoba zarobljeno, a 40 ih je ubijeno. Većinom su bili stranci.

"Belmokhtar ima dugu historiju vođe terorističkih aktivnosti kao član AQIM-a i ostao je povezan s Al Qaidom lično", rekli su američki zvaničnici.

Libija je u haotičnom stanju otkako je Muammar Gaddafi izbačen s vlasti 2011. godine. Njihov Međunarodno priznat parlament radi u egzilu u istočnoj luci Tobruk. Rivalski parlament - Generalni nacionalni kongres, smješten je na 1.000 kilometara zapadno od Tripolija. Rivalska vojska vodi borbe kako bi iskoristila nastali vakuum i skupa s IDIL-om ratuje na istoku zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: