Termobarično oružje
74

Jedan izraelski komandos ubijen, a 16 drugih ranjeno na jugu Gaze nakon što je pogođena zgrada

F. H.
Screenshot
Screenshot
Palestinski borci koji se bore protiv izraelskih snaga u oblasti Khan Younis u južnom pojasu Gaze izvijestili su da su izveli “seriju napada velikog utjecaja”, prema najnovijem zajedničkom izvještaju Instituta za proučavanje rata (ISW) i Projekta kritičnih prijetnji ( CTP).

Prema ovim američkim organizacijama, borci Hamasa prijavili su da su u petak lansirali termobaričnu raketu na izraelske vojnike raspoređene unutar višespratnice u blizini bolnice Nasser. Čini se da je u eksploziji rakete ubijen vojnik izraelskih specijalnih snaga i povrijeđeno 16 drugih, navodi se u izvještaju ISW/CTP.

Borci Palestinskog islamskog džihada (PIJ) su također prijavili zasjedu na odred od šest vojnika izraelskih specijalnih snaga u oblasti al-Karara u Khan Younisu. PIJ je tvrdio da je ubio ili ranio svih šest pripadnika tima specijalnih snaga.

Ljevičarski Demokratski front za oslobođenje Palestine također je tvrdio da je gađao izraelski transporter u oblasti al-Karara sa IED-om (improvizovanom eksplozivnom napravom), rekli su ratni posmatrači.

Izraelske odbrambene snage potvrdile su smrt vojnika Alon Kudriashov komandosa iz Egoz brigade. Broj zvanično priznatih poginulih vojnika je dostigao 254.

Kudriashov je ubijen, a 16 drugih vojnika jedinice Egoz je ranjeno, uključujući šestorica teško, nakon što je operativac Hamasa ispalio RPG na zgradu koja se koristila kao logor u blizini bolnice Nasser, prema istrazi IDF-a.

Hamas je objavio snimak, na kojem se vidi kako je lansirao RPG na zgradu u kojoj su djelovale trupe Egoza.