Svijet
1

Jebara: Ključna uloga bosanskih muslimana u borbi protiv nacista u Jugoslaviji

Klix.ba
U obrazloženju uloge muslimana u Drugom svjetskom ratu imam iz Ottawe Muhamed Jebara između ostalog ističe da su muslimani u Jugoslaviji rizikovali svoje živote da bi zaštitili svoje komšije Jevreje.

Glavni imam u Ottawi (Kanada) Muhamed Jebara u svom osvrtu na ulogu muslimana u Drugom svjetskom ratu istakao je kako se nedavnim objavljivanjem informacije o Amin al-Husseiniu, nekadašnjem glavnom jerusalemskom muftiji koji je bio simpatizer nacista, pokrenula jedna generalizacija o općenitoj ulozi muslimana u Drugom svjetskom ratu.

U osvrtu koji je objavljen na web stranici Ottawa citizen, Jebara ističe kako želi da se svi prisjete uloge koju su imali muslimani, čak i kao volonteri da se Evropa oslobodi od fašista i nacista u Drugom svjetskom ratu.

Jebara izdvaja i ulogu marokanskog kralja Muhameda V koji je nacistima odbio predati Jevreje. On također dodaje da su Britanci ti koji su "instalirali" imama Husseinija a ne palestinski narod, koji se borio za oslobođenje od nacista.

"Važno je napomenuti da je bosanska SS divizija jedina koja se pobunila protiv Hitlera, a općenito bosanski muslimani su odigrali glavnu ulogu u borbi protiv nacista u Jugoslaviji", ističe Jebara između ostalog.

On je također dodao da je oko 300.000 muslimana bilo u sastavu francuske vojske 1944. godine a blizu polovine je poginulo. Zbog toga je važno prisjetiti se i uloge muslimana u oslobođenju Evrope od nacista, što je do sada nepravedno zapostavljeno, smatra Jebara.