{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jebara: Ključna uloga bosanskih muslimana u borbi protiv nacista u Jugoslaviji

8.11.2015. u 21:09
1
111
Jebara: Ključna uloga bosanskih muslimana u borbi protiv nacista u Jugoslaviji
1
Jebara: Ključna uloga bosanskih muslimana u borbi protiv nacista u Jugoslaviji
U obrazloženju uloge muslimana u Drugom svjetskom ratu imam iz Ottawe Muhamed Jebara između ostalog ističe da su muslimani u Jugoslaviji rizikovali svoje živote da bi zaštitili svoje komšije Jevreje.
Glavni imam u Ottawi (Kanada) Muhamed Jebara u svom osvrtu na ulogu muslimana u Drugom svjetskom ratu istakao je kako se nedavnim objavljivanjem informacije o Amin al-Husseiniu, nekadašnjem glavnom jerusalemskom muftiji koji je bio simpatizer nacista, pokrenula jedna generalizacija o općenitoj ulozi muslimana u Drugom svjetskom ratu.

U osvrtu koji je objavljen na web stranici Ottawa citizen, Jebara ističe kako želi da se svi prisjete uloge koju su imali muslimani, čak i kao volonteri da se Evropa oslobodi od fašista i nacista u Drugom svjetskom ratu.

Jebara izdvaja i ulogu marokanskog kralja Muhameda V koji je nacistima odbio predati Jevreje. On također dodaje da su Britanci ti koji su "instalirali" imama Husseinija a ne palestinski narod, koji se borio za oslobođenje od nacista.

"Važno je napomenuti da je bosanska SS divizija jedina koja se pobunila protiv Hitlera, a općenito bosanski muslimani su odigrali glavnu ulogu u borbi protiv nacista u Jugoslaviji", ističe Jebara između ostalog.

On je također dodao da je oko 300.000 muslimana bilo u sastavu francuske vojske 1944. godine a blizu polovine je poginulo. Zbog toga je važno prisjetiti se i uloge muslimana u oslobođenju Evrope od nacista, što je do sada nepravedno zapostavljeno, smatra Jebara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: