Svijet
0

Jean Ziegler: Samit FAO-a će povećati glad u svijetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši izvještač Ujedinjenih nacija o pravu na hranu Švicarac Jean Ziegler (Žan Cigler) živo je u petak kritizirao zaključke samita FAO-a u Rimu koji bi mogao da "poveća glad u svijetu, umjesto da je pobijedi", smatra on.

"To je pobjeda velikih preduzeća koja kontroliraju oko 80 posto poljoprivredne trgovine u svijetu", kazao je Ziegler u intervju za njemački radio Bayrischer Rundfunk.

Bivši izvještač UN-a je posebno kritizirao činjenicu da se zemlje Evropske unije nisu angažirale kako bi smanjile svoje poljoprivredne subvencije koje dovode do situacije nelojalne konkurencije u odnosu na poljoprivrednike iz zemalja u razvoju.

"Danas se na bilo kojoj pijaci u Africi može naći evropsko voće i povrće, za polovinu ili trećinu cijene lokalnih proizvoda", kazao je Ziegler izrazivši žaljenje što učesnici samita nisu raspravljali o zabrani "kriminalnog" biogoriva.

Neuspjeh samita, optužio je Ziegler, djelimično se može pripisati generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, koji je previše "pod američkim utjecajem" i koji "nije formulirao nijednu preporuku koja bi na bilo koji način zasmetala velikim preduzećima".

Zemlje članice FAO-a zaključile su u četvrtak navečer samit u Rimu deklaracijom koja ih obavezuje da upola smanje broj gladnih ljudi do 2015. godine, ali je ona ostala stidljiva kad su u pitanju subvencije i bioenergija.