Konzervativni političar
5

Jean Castex je novi premijer Francuske: Vječiti službenik koji voli historiju i ragbi

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u petak Jeana Castexa za novog premijera Francuske.

Castex, koji je prije imenovanja bio visoki državni službenik za strategiju izlaska zemlje iz karantina, dobit će mandat za sastavljanje nove vlade, kratko je saopćila Elizejska palača.

Edouard Philippe, sada već bivši premijer, u petak je odstupio funkcije nakon što je centristička stranka Emmanuela Macrona ostvarila slab rezultat na nedavno održanim lokalnim izborima.

Novi premijer Castex započeo je svoju političku karijeru 2000-ih godina s konzervativnim teškašem Xavierom Bertrandom, prvo kao šef kabineta u Ministarstvu zdravlja, a kasnije u Ministarstvu rada.

Konzervativac Castex je od 2008. godine bio gradonačelnik malog gradića Prades na jugu Francuske i služio je kao regionalni vjećnik u pokrajini Languedoc-Roussillon. Opisuju ga kao diskretnog i efikasnog.

Castex je bio savjetnik za socijalna pitanja u kabinetu bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, prije nego što je 2011. postao zamjenik glavnog sekretara Elizejske palače.

Politico piše da je Castex klasični državni službenik na visokom nivou koji je pohađao elitnu nacionalnu školu javne uprave u kojoj je diplomirao zajedno sa predstavnicima ostale političke klase.

Castex je imao težak zadatak da koordinira mjere za ublažavanje pandemije koronavirusa i smatra se da je uradio dobar posao. Nije ga zaobišla ni velika zdravstvena 2006. godine dok je radio u Ministarstvu zdravlja.

Predjednik Emmanuel Macron mu se prvi put obratio nakon izbora 2017. godine i ponudio mu mjesto delegata na Olimpijskim i paraolimpijskim igrama 2024. godine. Do tada nisu bili u istom političkom taboru.

Le Monde je izvijestio da su Macron i Philippe razmišljali 2018. godine da Castexa imenuju na osjetljivu poziciju ministra unutrašnjih poslova. Izbor nije podržala Macronova stranka zbog Castexove bliskosti sa Sarkozyjem.

Novi premijer i njegov prethodnik imaju vrlo slične profile - obojica su konzervativni političari iste generacije, malo poznati široj javnosti prije njihove nominacije. Castex je prošle sedmice napustio svoju konzervativnu stranku Les Républicains.

Castex ima tipičan naglasak iz jugozapadne Francuske, gdje je i njegov djed obnašao službene položaje. Otac četiri kćeri, smatra da je katalonska kultura ima značajan utjecaj na njegov život.

Njegov otac Claude bio je predsjednik ragbi kluba i Jean Castex često je išao na utakmice kad je bio mlad. "Nikada nije bio sjajan sportaš, ali kad je bio mlad mnogo je igrao tenisa", rekao je njegov otac 2010. za lokalni list Sud-Ouest.

Političar ima i diplomu BA iz historije i objavio je knjigu o historiji željezničke pruge između Perpignana i Villefranchea.