Foreign Policy
1

Je li Amerika spremna za muškarca državnog sekretara

Klix.ba
Hillary Clinton, Condoleezza Rice i Madeleine Albright
Hillary Clinton, Condoleezza Rice i Madeleine Albright
Američka vanjska politika već dugo se suočava sa seksizmom, ali kako zvanični Washington pomjera granice, došlo je vrijeme da se postavi pitanje jesu li Sjedinjene Američke Države spremne za muškog državnog sekretara, piše Foreign Policy.

Teoretski, ne postoji razlog zašto muškarac ne bi mogao obavljati taj posao, ali vlada mišljenje da muškarac nije dorastao ovom izazovu. Evo nekih od opravdanja koja se navode kada se želi pokazati da bi postavljanje muškarca na najviši diplomatski položaj u SAD-u bilo precjenjivanje.

Prvo i najvažnije je da li bi muškarac mogao izdržati obavljanje tog posla. Aktuelna državna sekretarka Hillary Clinton je u toku svog mandata obišla više od 100 zemalja i u inozemstvu provela 376 dana. Sa tačno 110 posjeta u toku jednog mandata Clinton je srušila prethodni rekord Madeleine Albright, koja je obišla 98 zemalja. Condoleezza Rice je posjetila manje zemalja, ali je avionom prešla više milja.

Nema mnogo muškaraca koji bi se time mogli pohvaliti.

Osim sirove izdržljivosti koja je potrebna, tu su i druge vještine. Brojne studije pokazale su da su žene emocionalno inteligentnije od muškaraca jer imaju veću sposobnost suosjećanja sa svojim sagovornicima i bolje ih slušaju.

Iako u ovim istraživanjima postoji doza stereotipa, dalo bi se raspravljati i o tvrdnjama da su žene vičnije kulturnim i međuljudskim vještinama, što su sposobnosti važne za dobrog diplomatu.

Međutim, u diplomatiji nije važna samo osjetljivost. Kad pomislite na Clinton, Rice i Albright, sigurno vam ne pada na pamet da su bile "previše mekane" u svom poslu. Pitanje je postoji li muškarac koji je toliko čvrst za tu poziciju. Može li se, iz želje za političkom korektnošću, rizikovati davanjem posla muškarcu za kojeg ne postoji sigurnost da bi se znao suprotstaviti tiranima iz Irana, Sjeverne Koreje i Kube?

Važno je istaći i to da su državne sekretarke Albright, Rice i Clinton bile u stanju da se u potpunosti posvete poslu, uz žrtvovanje svog privatnog života. Albright se razvela mnogo prije nego što je započela diplomatsku karijeru na najvišem nivou. Rice se nikad nije udavala niti je imala djecu. Clinton uživa određenu slobodu u braku sa bivšim predsjednikom SAD-a, koji je i sam vrlo aktivan svjetski putnik.

Mnogi se pitaju da li bi se muškarac sa tradicionalnijim porodičnim obavezama mogao u potpunosti posvetiti ovom poslu, kada su u pitanju vrijeme, snaga i koncentracija. U zahtjevnom svijetu moderne diplomatije jednostavno ne možete imati sve, a to su shvatili mnogi porodično orijentisani muškarci.