Urbana mobilnost
126

Javni bicikli u Beču u sedam mjeseci iznajmljeni više od 200.000 puta

B. R.
Sistem javnih bicikala u Beču (Foto: Robert Peres)
Sistem javnih bicikala u Beču (Foto: Robert Peres)
Javni bicikli u Beču su u sedam mjeseci iznajmljeni više od 200.000 puta, i to u 99 posto slučajeva preko aplikacije WienMobil, a ostatak telefonskim putem. Najam bicikala moguć je u cijelom gradu.
Gradske vlasti su saopćile da gradsko preduzeće za javni prijevoz Wiener Linien, osim metroa, tramvaja i autobusa, ima i bicikle za iznajmljivanje. Proteklih nekoliko mjeseci stanice javnih bicikala postepeno su pripremane, a građanima je u 23 općine na raspolaganju ukupno 3.000 bicikala.

Kako je naglašeno, odziv građana je bio veoma pozitivan. U prvom mjesecu prije uspostavljanja punog kapaciteta registrovalo se 13.000 korisnika, dok ih je trenutno više od 75.000. Dosadašnje Citybike stanice su zamijenjene novom uslugom WienMobil Rad uz postavljanje dodatnih stanica.

Bicikla moguće unajmiti u cijelom gradu (Foto: Stephan Doleschal)
Bicikla moguće unajmiti u cijelom gradu (Foto: Stephan Doleschal)

"Gusta mreža od 240 stanica pokriva skoro cijeli grad te ovaj sistem čini posebno pristupačnim i vrlo popularnim među stanovništvom", izjavio je član gradske vlade za finansije, ekonomiju, rad, međunarodne poslove i javna preduzeća Peter Hanke koji je u julu posjetio Sarajevo.

Bicikli su u periodu od sedam mjeseci iznajmljeni više od 200.000 puta - više od 99 posto putem aplikacije WienMobil, a ostatak telefonskim pozivom. Kako je istaknuto, najviše se iznajmljuju na lokacijama u centru grada kada je lijepo vrijeme i u toku vikenda, ali sve više i u općinama koje do sada nisu nudile ovu uslugu.

Bicikla se najčešće unajmljuju preko mobilne aplikacije (Foto: Wiener Linien)
Bicikla se najčešće unajmljuju preko mobilne aplikacije (Foto: Wiener Linien)

Najčešće se koriste na kratkim relacijama, dok je prosječno vrijeme vožnje pola sata. Najfrekventniji mjesec bio je august sa više od 40.000 iznajmljivanja. U Wiener Linienu smatraju da se javni prijevoz i iznajmljivanje bicikala savršeno dopunjuju.

Zbog toga su dosadašnju ponudu WienMobil Auto proširili na 50 električnih automobila, a do sljedeće godine ovaj broj planiraju i udvostručiti. Vozila se mogu iznajmiti u kategorijama mali i luksuzni auto, a od sljedeće godine i u kategoriji transportno vozilo, saopćile su vlasti Beča.