Svijet
0

Javna isprika čelnika MMF-a zbog ljubavne afere

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn u ponedjeljak se javno ispričao zbog afere s podređenom zaposlenicom Fonda, te opovrgnuo da je pritom zloupotrijebio svoj položaj, izvijestio je u utorak The New York Times.

U e-mail poruci osoblju, nakon sastanka s Izvršnim odborom MMF-a, Strauss-Kahn se ispričao zaposlenicima Fonda, Pirosky Nagy s kojom je imao aferu, i svojoj supruzi Anne Sinclair, uglednoj francuskoj TV novinarki, za nevolje koje je izazvao svojim postupcima.

Izvršni odbor MMF-a je saopćio da se sastao sa Strauss-Kahnom, te da su se "suglasili kako je u najboljem interesu MMF-a i njegovih 185 zemalja članica da istraga, koju Strauss-Kahn u cijelosti podupire, bude potpuna, neovisna i brzo dovršena".

Istraga o aferi Strauss-Kahna s Piroskom Nagy, koju za MMF provodi jedna odvjetnička tvrtka iz Washingtona, trebala bi biti dovršena do kraja mjeseca, kada će se Izvršni odbor MMF-a očitovati o tome, dodaje se u saopćenju.

Izvršni odbor MMF-a, odnosno njegov čelnik 80-godišnji Shakour Shaalan iz Egipta, ljetos su pokrenuli istragu o tome je li Strauss-Kahn zloupotrijebio položaj i osigurao povlastice za Nagy, tada ekonomisticu MMF-ova odjela za Afriku, prije nego je ona u kolovozu prihvatila otpremninu zajedno sa 600 zaposlenika Fonda.

Nagy sada radi u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

"Ispričavam se i jako žalim zbog incidenta", naveo je u e-mail poruci osoblju Strauss-Kahn, bivši francuski ministar financija. "I druga stvar, iako taj incident predstavlja moju grešku u rasuđivanju za što preuzimam punu odgovornost, čvrsto sam uvjeren da nisam zloupotrijebio svoj položaj", istaknuo je Strauss-Kahn, prenijela je Hina.