Promjena politike
35

Javier Milei potvrdio odluku: Argentina neće postati nova članica BRICS-a

V. K.
Javier Milei (Foto: EPA-EFE)
Javier Milei (Foto: EPA-EFE)
Novi predsjednik Argentine Javier Milei uputio je pismo zemljama članicama ekonomskog i političkog saveza BRICS te ih je obavijestio kako Argentina neće ući u ovu organizaciju iako je ranije najavljeno drugačije.

U pismu upućenom predsjednicima Brazila, Rusije, Kine, Indije i Južne Afrike, Milei ističe kako se njegova vanjska politika razlikuje od prethodnika te da je odlučio da Argentina odbije ulazak u BRICS.

"U tekstu se navodi kako je Argentina posvećena intenziviranju bilateralnih veza, posebno povećanju trgovinskih i investicionih tokova", pišu argentinski mediji.

U objašnjenju njegove odluke, mediji navode kako Milei shvata da pripadnost BRICS-u ne stvara direktnu ekonomsku korist državi te da se o bilo kakvom komercijalnom odnosu sa zemljama članicama grupe može pregovarati bilateralno.

"Paralelno sa pristupanjem BRICS-u Argentina je razmatrala mogućnost pridruživanja Novoj razvojnoj banci čije je sjedište u Šangaju, a kojom trenutno predsjedava bivša brazilska predsjednica dilma Rousseff", pojašnjava se.

Ipak, da bi Argentina ušla u ovu organizaciju mora platiti određenu naknadu, a što u ovom trenutku rukovodstvo države nije spremno uraditi.