Svijet
0

Java: Stanovnici pozvani da se ne vraćaju u sela oko vulkana

FENA
Indonežanske vlasti pozvale su stanovništvo da se ne vraća kućama u selima u blizini vulkana u istočnom dijelu otoka Java nakon što su stručnjaci u petak upozorili da bi još uvijek moglo doći do erupcije.

Naredba o evakuaciji više od 100.000 ljudi je izdana prije tri dana kada je podignuta na maksimum uzbuna zbog opasnosti od erupcije vulkana Mount Kelud, 675 kilometara istočno od glavnog grada Jakarte i samo 90 kilometara jugozapadno od Surabaye, drugog po veličini grada u Indoneziji.

"Energija akumulirana pod vulkanskom kupom ukazuje na to da bi ova erupcija mogla biti snažnija", izjavio je indonežanski vulkanolog Surono i dodao da postoje konstantna podrhtavanja tla koja se ne mogu izbrojati.

"Zbog toga sam pozvao na evakuaciju", kazao je on.

Oko 400 policajaca u oblasti Ngankar u blizini vulkana je pokušalo u četvrtak noću evakuirati više ljude iz zone prečnika 10 kilometara oko vulkanskog grotla. Mnogi su, međutim, odbili napustiti domove, dok se hiljade evakuiranih vratilo kućama vjerujući da nema opasnosti.

"Ugasili smo svjetla kako bi policija pomislila da smo napustili dom", kazala je mještanka sela Sugivaras, koje je na samo osam kilometara od kratera, prenijele su agencije.

"Plašim se da će doći do erupcije, ali za sada nema znakova da će se to desiti. Drveće blizu kratera je još zeleno, životinje još nisu sišle s drveća, a na nebu još ima zvijezda", rekla je ona, dodavši da je nebo mutno kada dođe do erupcije.

Ipak, policija je na kraju primorala ovu ženu i njenu porodicu da napuste selo.

U okolini vulkana živi oko 350.000 ljudi. U njegovoj erupciji 1990. godine poginulo je najmanje 30 osoba, dok je u erupciji 1919. godine poginulo oko 5.000 ljudi.

Otok Java je gotovo u cjelini vulkanskog porijekla i dio je takozvanog "pacifičkog vatrenog prstena", koji se proteže od zapadne hemisfere, preko Japana, do jugoistočne Azije.