Svijet
0

Jasna stajališta kosovskih pregovarača za sastanak u Beču

FENA
Pregovarački tim Kosova odlazi u Beč, na sastanak najavljen za 30. kolovoza, s jasnim stajalištima prema kojima su glavna polazišta rješavanja statusa Kosova neovisnost i teritorijalni integritet te snažna potpora planu za Kosovo glavnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, rečeno je u utorak u Prištini.

Članovi pregovaračkog tima ponovili su danas da tijekom 120 dana dodatnih pregovora neće odustati od svoga cilja, postizanja neovisnosti Kosova, do čega će, po njihovim riječima, doći tijekom ove godine.

Predsjednik Kosova i vođa kosovskog pregovaračkog tima Fatmir Sejdiu kazao je kako "nema novih ideja o otvaranju nekog procesa koji podrazumijeva ponovno pregovaranje" o onome o čemu je već bilo pregovora te da bi sada, u novom krugu razgovora, trebalo biti riječi o "izravnim pitanjima vezanim uz buduće odnose dviju suverenih zemalja, kao što su problemi sukcesije i problemi liberalizacije granica".

Vođa kosovskog pregovaračkog tima rekao je novinarima kako još uvijek nema službenog poziva za bečki sastanak, ali da očekuje kako će se oko toga stvari pojasniti tijekom sutrašnjeg posjeta Prištini izaslanika Europske unije u međunarodnoj trojki, njemačkog diplomata Wolfganga Ischingera.

Sejdiu je najavio da će sastav izaslanstva Prištine koje će zastupati Kosovo na sastanku 30. kolovoza biti određen idućeg tjedna.