Zaštititi privatnost
300

Jasan stav Bijele kuće: Nećemo podržati uvođenje Covid pasoša za građane SAD-a

M. G.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bijela kuća je odbacila ideju o uvođenju obaveznih pasoša vakcinacije protiv koronavirusa, pojasnivši ovu odluku činjenicom da smatraju da privatnost i prava građana trebaju biti zaštićeni.

Šeme uvođenja takvih pasoša inicirane su širom svijeta kao način koji omogućava sigurna putovanja u periodu dok se svijet bori protiv pandemije.

Kritičari ovog sistema, međutim, kažu da bi takvi dokumenti mogli biti diskriminatorni, a Sjedinjene Američke Države su jasno naglasile da nisu i neće podržati "sistem koji zahtijeva da Amerikanci nose akreditiv".

Zemlja je prijavila više od 550.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom i gotovo 31 milion slučajeva zaraze, što je najveći broj na svijetu, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Kako prenosi BBC, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da neće postojati "federalna baza podataka o vakcinaciji", niti "savezni mandat koji će zahtijevati da svi dobiju jednu legitimaciju o vakcinaciji".

"Vlada sada ne podržava niti će podržavati sistem koji zahtijeva da Amerikanci nose akreditiv. Naš interes je vrlo jednostavan kod savezne vlade, a to je zaštita privatnosti i prava Amerikanaca, tako da se ti sistemi ne koriste nepravedno protiv ljudi", kazala je Psaki.

Zemlje širom svijeta razmatraju uvođenje takozvanih Covid pasoša, odnosno dokaza o vakcinaciji, koji bi se koristili kako bi se pokazalo da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, kao način za sigurno otvaranje masovnih okupljanja i putovanja.

U Engleskoj se razvija šema "ovjere statusa Covida", koja omogućava održavanje koncerata i sportskih utakmica. Tu bi bilo zabilježeno jesu li ljudi vakcinisani, nedavno testirani negativno ili su se već oporavili od zaraze koronavirusom.

Evropska unija također radi na planovima za uvođenje certifikata, dok je u Izraelu "Zelena propusnica" već dostupna svima koji su u potpunosti vakcinisani ili su se oporavili od infekcije koronavirusom, što moraju pokazati za pristup objektima poput hotela, teretana ili pozorišta.

Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je u utorak da trenutno ne podržava traženje Covid pasoša za putovanje zbog neizvjesnosti da li vakcinacija sprečava prijenos i zabrinutosti zbog diskriminacije.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden objavio je u utorak da je 19. aprila pomaknuo datum do kojeg će svi odrasli Amerikanci imati pravo na vakcinu.

"Moramo pojačati pristup cijele vlade koji okuplja cijelu zemlju i stavlja nas na ratne temelje kako bismo istinski pobijedili ovaj virus", rekao je Biden.