Svijet
0

Jarnjak: U Medačkom džepu nije bilo civila

FENA
Ivan Jarnjak
Ivan Jarnjak
Ratni ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ivan Jarnjak ustvrdio je svjedočeći na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da na području Medačkog džepa nisu stradali civili, jer je cjelokupno lokalno srpsko stanovništvo bilo naoružano.

Svi su bili naoružani, a nikada nije napravljena analiza da se utvrdi ko je stradao u vojnim akcijama, a ko nakon njih, kazao je Jarnjak.

Odbacio je i tvrdnje da su ratni zločini, za koja se u prvom postupku koje je hrvatskog pravosuđe preuzelo od Haškog suda sumnjiče dvojica generala, počinjeni nakon borbenih akcija.

"Uvijek se tvrdi da su sva uništenja i stradanja bila nakon akcije. To jednostavno nije moguće, jer kada se vojske sukobljavaju netko mora poginuti i nešto mora biti srušeno", kazao je Jarnjak.

Svoje spoznaje o tome, kako je rekao, crpi iz snimki tadašnjeg TV Knina koji je prikazao jednu staricu kako iz protuavionskog oružja puca po hrvatskim položajima te drugih izvora koji su početkom rata izvijestili da je JNA naoružala cijelo srpsko stanovništvo na ratnom području.

Njegovo se svjedočenje, inače, temelji na jednodnevnom posjetu Gospiću, gdje je tijekom akcije Medački džep u rujnu 1993. došao prekontrolosiati rad hrvatske policije. Specijalna policija, dodao je, tada nije bila pod nadležnošću MUP-a, jer su kao i tijekom drugih akcija stavljena pod nadzor Glavnog stožera.

Jarnjak je rekao da je u Gospiću stekao dojam da tim područjem zapovijeda Rahim Ademi, dok tadašnjeg pukovnika Norca nije vidio i da mu ga nitko nije spomenuo.

Specijalcima su, dodao je, zapovijedali Mladen Markač i Željko Sačić, također podređeni Ademiju. Jarnjak je rekao da nikada nije čuo za tzv. Sektor 1, kojemu je prema optužnici zapovijedao Norac.

Inače, bivši ministar unutarnjih poslova i član Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost na kojem su se donosile sve odluke vezane uz Domovinski rat, tvrdi da je o nizu važnih pitanja, poput smjene generala Ademija nakon Medačkog džepa ili priče o civilnim žrtvama doznao iz novina. O žrtvama su ga kasnije izvijestili i predstavnici UN-a.

"Uvijek su spominjali civile, a ja sam im rekao da su svi bili pod oružjem i u službi paravojske aktivno branili taj teren", kazao je Jarnjak.

Na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočenje Mladena Markača, kojemu je Haški sud, izuzetno zbog ovog suđenja, odobrio da napusti stan i javno govori, iako mu je kao optuženiku to zabranjeno, počelo je u podne.