Svijet
0

Japanski ubica postavio upozorenje na blogu prije napada

Sarajevo-x.com
Muškarac, koji je uhapšen jer je u napadu nožem u nedjelju usmrtio sedmero u četvrti Tokija poznatoj po prodavnicama elektronske robe, je na internet postavio nekoliko poruka upozorenja i to nekoliko sati prije napada, izvijestili su japanski mediji.

Japanska policija je uhapsila dvadesetpetogodišnjeg muškarca jer je vozilom nasrnuo na gomilu ljudi u Akihabari, četvrti sa najvećim brojem prodavnica elektronske robe, potom je napustio vozilo da bi potom nožem nasumično napao prolaznike.

Mnogi građani su ponedjeljak proveli u molitvi na mjestu napada. Tamo su položili cvijeće. Građani Japana su u nevjerici i žele razumjeti posljednji u nizu nasumičnih nasilnih napada.

Prije samog napada, uhapšeni muškarac, Tomohiro Kato, je ostavio poruku upozorenja koja je glasila : "Ubit ću ljude u Akihabari", obavijestili su japanski mediji.

"Razbit ću auto i kad ga ne budem mogao koristiti upotrijebit ću nož. Zbogom svi!", prenose japanski mediji.

Novine Mainchi su izvijestile da je policija Tokyja bila obaviještena o sličnim postovima na drugoj internetskoj stranici, ali da nije mogla spriječiti napade.

"Ranije sam se pretvarao da sam dobra osoba. Mogao sam jednostavno prevariti svakoga", napisao je Kato, dodavši da je imao poteškoće u sklapanju prijateljstava. U posljednjoj od dvadesetak poruka na Internetu napisao je "Vrijeme je došlo", nekoliko minuta prije nego što je vozilom naletio na grupu ljudi.

Nedjeljni napad uslijedio je nakon što je jedna osoba u martu ove godine, sjeverno od željezničke stanice u Tokyju, nasumično napadnuta nožem, dok ih je pet povrijeđeno u sličnom napadu u januaru.

U martu je također jedan tinejdžer gurnuo nepoznatog čovjeka pod voz u zapadnom Japanu rekavši da je želio ubiti nekoga. Posljednji napad je izazvao zabrinutost među stanovnicima glavnog grada Japana, zemlje sa jednom od najnižih stopa kriminala u svijetu.

"U posljednje vrijeme odnosi među ljudima su iščašeni", rekao je dvadesetdevetogodišnji Taishi Ikeda, koji radi u industriji izdavaštva. "Ne postoji niko s kim čovjek može pričati kad je u nevolji".

Osumnjičeni u nedjeljnom napadu je živio sam i privremeno je bio zaposlen u fabrici automobila, izvijestili su mediji. Bio je čest posjetilac Akihabare, četvrti poznate po prodavnicama proizvoda visoke tehnologije, među kojima su se mogli kupiti i popularni crtani filmovi, "anime", objavio je Reuters.