{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanski senat usvojio zakon o završetku vojne misije u Iraku

F
28.11.2007. u 11:09
0
0
Japanski senat usvojio zakon o završetku vojne misije u Iraku
0
Japanski senat usvojio zakon o završetku vojne misije u Iraku
Japanski Senat, u kojemu većinu ima opozicija, izglasao je u srijedu zakon kojim se okončava misija japanske zračne vojske u Iraku, čiji bi tekst mogli odbaciti poslanici pridobijeni među većinom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Opozicija, čija je glavna snaga Demokratska partija Japana (PDJ), prigovara vladi premijera Yasua Fukude da slijepo slijedi američku strategiju u Iraku i Afganistanu.

Tekst, usvojen od 133 senatora, 103 protiv, predlaže završetak misije japanske vojske koja nastoji da okonča, počevši od Kuvajta, misiju osoblja i roba u Iraku, za račun UN-a i međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om.

Ovaj zakon, koji ima simbolično značenje jer je zračna misija upravo produžena na godinu dana u julu ove godine u Zastupničkom domu, u kojem dominira Liberalno demokratska stranka (PLD) premijera Fukude, mogao bi biti odbačen bez iznenađenja.

Zauzvrat, PDJ je uspjela da natjera vladu na japansku pomorsku misiju u Indijskom okeanu u okviru borbe protiv terorizma u Afganistanu.

Stranka PDJ je trebala logički odbaciti ovaj tekst koji uvlači Japan u ono što ona naziva "američki ratovi", ali poslanici mogu učiniti da zakon prođe usvajanjem u drugom čitanju s dvotrećinskom večinom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: