Svijet
0

Japanski senat usvojio zakon o završetku vojne misije u Iraku

FENA
Japanski Senat, u kojemu većinu ima opozicija, izglasao je u srijedu zakon kojim se okončava misija japanske zračne vojske u Iraku, čiji bi tekst mogli odbaciti poslanici pridobijeni među većinom.

Opozicija, čija je glavna snaga Demokratska partija Japana (PDJ), prigovara vladi premijera Yasua Fukude da slijepo slijedi američku strategiju u Iraku i Afganistanu.

Tekst, usvojen od 133 senatora, 103 protiv, predlaže završetak misije japanske vojske koja nastoji da okonča, počevši od Kuvajta, misiju osoblja i roba u Iraku, za račun UN-a i međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om.

Ovaj zakon, koji ima simbolično značenje jer je zračna misija upravo produžena na godinu dana u julu ove godine u Zastupničkom domu, u kojem dominira Liberalno demokratska stranka (PLD) premijera Fukude, mogao bi biti odbačen bez iznenađenja.

Zauzvrat, PDJ je uspjela da natjera vladu na japansku pomorsku misiju u Indijskom okeanu u okviru borbe protiv terorizma u Afganistanu.

Stranka PDJ je trebala logički odbaciti ovaj tekst koji uvlači Japan u ono što ona naziva "američki ratovi", ali poslanici mogu učiniti da zakon prođe usvajanjem u drugom čitanju s dvotrećinskom večinom.