Svijet
0

Japanski ribari tuže državu zbog američkog nosača aviona

FENA
Yokosuka
Yokosuka
Desetak ribara iz japanskih gradova Yokosuka i Yokohama podnijelo je u petak tužbu protiv države nastojeći spriječiti radove za prihvat američkog nosača aviona u pomorskoj bazi Yokosuka.

Američki nosač na nuklearni pogon "George Washington" trebalo bi da po sporazumu dviju država u augustu uplovi u bazu Yokosuka, u prefekturi Kanagaw, ali je za njegov prihvat potrebno produbiti morsko dno u luci.

Japanski ribari žele blokirati te radove zbog štete po prirodnu sredinu i životinjski svijet do koje bi došlo zbog oslobađanja otrovnih plinova pri kopanju morskog dna, prenijele su agencije.

Oni su također iznijeli i zabrinutost zbog posljedica koje bi po 30 miliona stanovnika prefekture Kanagawa i obližnjeg Tokija imala eventualna nesreća vezana za nuklearni reaktor nosača.

"George Washington" će biti prvi nosač na nuklearni pogon koji će biti stacioniran u Japanu, koji je pristao na boravak nuklearnog nosača zbog njegovog borbenog kapaciteta i radijusa plovidbe koji su veći nego kod nosača na klasični pogon.