Svijet
0

Japanski premijer odbacio pozive da podnese ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Konzervativni japanski premijer Shinzo Abe, oslabljen zbog skandala koji se ponavljaju, odbacio je u ponedjeljak apele da podnese ostavku i izjavio kako je odlučan da Tokio nastavi "antiterorističku" misiju u Afganistanu i provede ekonomske reforme.

Japanska misija snabdijevanja savezničkih snaga anagžiranih u Afganistanu je "neophodna" u okviru međunarodne borbe protiv terorizma, izjavio je Abe prilikom otvaranja vanredne sjednice parlamenta.

Premijerov prioritet je da produži i poslije 1. novembra japanske operacije logističke podrške u Indijskom okeanu.

On je američkim saveznciima obećao pomoć. Sjedinjene Države su već upozorile da bi japansko povlačenje imalo "negativnog odraza" na odnose između dva partnera.

Vođa opozicije Ichiro Ozawa kategorički se protivi proširenju japanske misije u Indijskom okeanu jer smatra da njegova zemlja ne treba učestvovati u "američkim ratovima".

Abe ima mogućnost da nametne zakone koje smatra bitnim, jer njegova stranka ima većinu u Predstavničkom domu.

On je pred parlamentarcima izjavio kako ne namjerava da podnese ostavku navodeći kako je neophodno da "nastavi s reformama".

Parlamentarna sjednica je otvorena u nezdravoj političkoj klimi jer je nekoliko članova Abeove vlade umiješano u financijske skandale.