Svijet
0

Japanski plan za smanjenje štetnih plinova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski premijer Yasuo Fukuda izjavio je u subotu da njegova zemlja planira osnivanje fonda vrijednog deset milijardi dolara iz koga bi se finansiralo smanjenje emitiranja štetnih plinova u atomosferu u siromašnim zemljama.

Fukuda je na Svjetskome ekonomskom forumu u Davosu, rekao da će ekološki problemi biti među glavnim temama rasprave na samitu grupe osam industrijski moćnih zemalja koji će se tokom jula održati na Hokaidu.

On je također ukazao na želju Tokija da doprinese ostvarenju globalnih ciljeva u postizanju energetske efikasnosti.

Japan će u realizaciji programa za hlađenje naše planete raditi, prema riječima Fukude, zajedno s manje razvijenim zemljama i uticati da se "glavni emiteri" uključe u pregovore o postizanju novoga globalnog sporazuma o ispušnim plinovima koji bi trebalo da se primjenjuje nakon što istekne važnost ranije usvojenog Protokola iz Kyota.

"Ukoliko bi nivo efikasnosti japanskih elektroenergana bio postignut u tri zemlje, kao što su SAD, Indija i Kina, one bi smanjile emisiju ugljičnog dioksida u zrak za 1,3 miliona tona, što je ravno ukupnoj godišnjoj emisiji štetnih plinova u Japanu", rekao je Fukuda.

"Predložio sam da se globalna energetska efikasnost poboljša do kraja druge decenije ovog stoljeća 30 posto", dodao je Fukuda, prenijele su agencije.

Koliko je Japan napredan u trošenju energije, dovoljno pokazuje podatak da je tokom protekle tri decenije zadržao isti nivo energetske potrošnje u industrijskom sektoru privrede, iako je u tome razdoblju udvostručio realnu vrijednost svoga bruto domaćeg proizvoda.

Međuvladin panel za klimatske promjene izrazio je, na velikoj međunarodnoj konferenciji pod okriljem UN-a održanoj potkraj prošle godine na Baliju, zabrinutost zbog katastrofalnog uvećanja emisije štetnih plinova u atmosferu, zatraživši da se izbacivanje štetnih materija prepolovi do 2050. godine.

Fukuda je rekao da je predložio niz suštinski važnih mjera čija bi realizacija u japanskom proizvodnom sistemu, načinu života i organizaciji transporta načinila od te zemlje u bliskoj budućnosti društvo s minimalnim procentom emitiranja štetnih plinova.

Premijer Japana je također ukazao na želju svoje zemlje da se takav program ostvari i u drugim dijelovima svjeta, jer je to, kako je naglasio, način da se cijela Zemlja pretvori u ekološki zdravu sredinu.