Svijet
0

Japanski ministar vanjskih poslova doputovao u Kinu

FENA
Japanski ministar vanjskih poslova Hirofumi Nakasone doputovao je u subotu u Kinu, dan nakon prosvjeda kineskih dužnosnika protiv izjava japanskih dužnosnika o spornom otočju u Istočnokineskom moru, prenose agencije.

Nakasone bi s kineskim ministrom vanjskih poslova Yangom Jiechijem trebao razgovarati o bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima, saopćili su kineski dužnosnici.

Japanski su mediji izvijestili da Nakasone tokom dvodnevnog posjeta Kini, prvoga otkako je u septembru preuzeo dužnost, želi "ubrzati izgradnju strateških odnosa s Kinom koji će koristiti objema stranama".

Dvojica ministara trebala bi razgovarati i o pitanju Sjeverne Koreje te mogućnosti posjeta japanskog premijera Tara Asa Kini.

Nakasone bi se u nedjelju trebao sastati i s kineskim premijerom Wenom Jibaom.

Razgovore će, međutim, zasjeniti kineske kritike upućene Nakasoneou i Asu zbog njihovih izjava da se američko-japanski sporazum o saradnji i sigurnosti odnosi i na sporne otoke Senkaku, u Kini poznate pod nazivom Diaoyu, koji su trenutačno pod japanskim nadzorom, ali za koje Kina tvrdi da su dio njezina teritorija.

"Sve što otočje Diaoyu uključuje u japansko-američki sporazum o saradnji i sigurnosti kineskom je narodu potpuno neprihvatljivo", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu.

Ma je rekao da nenastanjeni otoci u Istočnokineskom moru od davnine pripadaju kineskom teritoriju.

Kineski ministar pozvao je Japan i SAD da uzmu u obzir koliko je to pitanje osjetljivo te da budu oprezni u izjavama i djelima kako ne bi ugrozili interese Kine i Japana te kinesko-američke odnose i regionalnu stabilnost.

Kinesko-japanski odnosi već su drugi put u tri mjeseca narušeni starim sporom oko otoka.

Službeni list "China Daily" piše da kineski stručnjaci vjeruju da će japansko "zaoštreno stajalište" o otocima, koji se nalaze na području bogatom plinom i naftom, baciti sjenu na razgovore ovog vikenda.