Svijet
0

Japanski ministar kritiziran zbog komentara o Al-Qaidi

FENA
Šef kabineta japanske vlade kritizirao je u utorak ministra pravde Kunija Hatoyamu zbog izjave da je "prijatelj jednoga njegovog prijatelja" pripadnik terorističke organizacija Al-Qaide i da je više puta ušao u Japan s različitim pasošima.

Hatoyama je ovo izjavio u ponedjeljak dok je obrazlagao novu japansku politiku elektronske registracije otisaka prstiju i fotografiranja gotovo svih stranih državljana koji od 1. novembra budu ulazili u zemlju.

"Njegova izjava je za svaku kritiku", izjavio je novinarima šef kabineta vlade Nobutaka Machimura, dodajući kako se i moglo očekivati da će ova izjava biti pogrešno shvaćena i odati utisak da japanski ministar pravde poznaje nekog terorista.

Hatoyama je u utorak saopćio da se izvinio premijeru Yasuu Fukudi zbog toga što ga je doveo u nezgodnu situaciju ističući da je samo riječ o "poznaniku poznanika".

U svojoj izjavi u ponedjeljak ministar pravde je kazao da je spomenuta osoba, koju nikada nije sreo, umiješana u bombaški napad na indonežanskom otoku Bali.

On se branio da nije unaprijed znao za bombaški napad u kome je stradalo blizu 200 ljudi i da je skrenuo pažnju imigracijskim vlastima kada je saznao za navodnog pripadnika Al-Qaide.

"Možda postoji problem s definicijom riječi 'prijatelj' ali se zaista radilo o poznaniku poznanika", kazao je on, prenijele su agencije.

Isti ministar je prošlog mjeseca bio na meti javne kritike zbog toga što je predložio mogućnost da se smrtne kazne obavljaju i bez potpisa ministra pravde na presudi.