Svijet
0

Japanski historičari: Tokio treba obeštetiti seksualne robinje

FENA
Pisani dokazi svjedoče da je japanska vojska prisiljavala žene iz susjednih azijskih država na prostituciju tokom Drugog svjetskog rata, obznanili su u utorak japanski historičari proturječeći time tvrdnjama premijera Shinza Abea.

Historičari su stoga na konferenciji za štampu pozvali vladu u Tokiju da usvoji zakon o obeštećenju Azijki koje su bile prisiljavane biti seksualne robinje japanskih vojnika.

Otkrića iz dokaznog materijala prikupljanog od 1946. do 1948. za suđenje za ratnim zločincima u Tokiju nakon Drugog svjetskog rata, opovrgavaju nedavne izjave premijera Abea da carska vojska nije prisilno žene tjerala u status "žena za utjehu", piše agencija Associated press.

Službeni Tokio dosad je odbijao individualno kompenzirati žrtve seksualnog ropstva tvrdeći da se to pitanje mora raspraviti na međunarodnoj razini, piše agencija France presse.

AFP dodaje da je Tokio dosad bio otvorio samo jednu zakladu za kompenzaciju žrtvama seksualnog ropstva u koju su priloge uplaćivale uglavnom privatne osobe.

"Japanska vojska odgovorna je velikim dijelom za teška kršenja ljudskih prava i stoga i japanska vlada treba biti odgovorna", istaknuo je povjesničar Yoshiaki Yohimi, sa sveučilišta Chuo na konferenciji, prenijela je Hina.

Njegov kolega Hirofumi Hayashi sa sveučilišta Knato Gakuin predstavio je dokument od 13. marta 1946. u kojemu su nizozemski istražitelji prenijeli svjedočanstvo časnika japanske mornarice koji je opisao kako su u okupiranoj Indoneziji opkolili žene, "optužili ih te uhapsili... što je bio samo izgovor da ih zatvore u javnu kuću".

Japanski premijer Shinzo Abe nedavno je ozlojedio Aziju izjavom kako nema "vjerodostojnih dokaza" o prisiljavanju Azijki na prostituciju u vrijeme japanske okupacije. Abe je naknadno izjavu nastojao ublažiti kazavši da Japan ne odustaje od žaljenja i isprika izrečenih 1993. godine.